RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eksilgruppe: – IS har krigsfly

KAMPKLART: Et fly tilhørende den USA-ledede koalisjonen flyr over den syriske grensebyen Ayn al-Arab onsdag.
KAMPKLART: Et fly tilhørende den USA-ledede koalisjonen flyr over den syriske grensebyen Ayn al-Arab onsdag. Foto: Kai Pfaffenbach (Reuters)
Sist oppdatert:
Ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) har erobret tre jagerfly fra det syriske forsvaret, ifølge en eksilgruppe.

Irakiske piloter som har sluttet seg til IS i Syria, trener medlemmer av gruppen der til å fly de tre erobrede jagerflyene, ifølge London-baserte Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Det er første gang den militante ekstremistgruppen har tatt i bruk fly, melder eksilgruppen.

– Folk har sett flygningene, de gikk opp mange ganger fra flyplassen og fløy i luftrommet utenfor, før de kom tilbake, sier leder av SOHR, Rami Abdulrahman.

Han uttaler seg på bakgrunn av vitneopplysninger fra Aleppo.

Flygningene skjedde ifølge ham over den erobrede militærflyplassen al-Jarrah øst for Aleppo.

Det er uklart hvorvidt flyene er utstyrt med våpen eller om pilotene er i stand til å fly lengre distanser i dem. Vitner forteller at flyene så ut til å være russiskbygde jagerfly av typen MiG-21 eller MiG-23.

Viktig base

Området øst for byen Aleppo er en av IS' viktigste baser i Syria. Siden juni har IS erobret store landområder nord og vest i Irak, i tillegg til områder i Syria.

En USA-ledet koalisjon har gjennomført en rekke luftangrep mot IS i Irak og Syria den siste tiden. Også fredag bombet de IS-opprørere som prøver å ta kontroll over den syriske grensebyen Ayn al-Ara, som kurderne kaller Kobani.

Seks angrep traff IS-posisjoner øst i byen ved daggry fredag, ifølge SOHR.

Det skjer dagen etter at den amerikanske sentralkommandoen opplyste at amerikanske krigsfly gjennomførte 14 angrep rundt byen onsdag og torsdag, inkludert det de kalte «vellykkede» angrep på 19 IS-kontrollerte bygninger.

Sandstormer

I nabolandet Irak har imidlertid sandstormer vanskeliggjort koalisjonens luftangrep. IS har nylig gjort fremskritt vest for hovedstaden Bagdad, men ifølge det amerikanske forsvaret er det ikke en umiddelbar trussel om et angrep på den irakiske hovedstaden.

Abdulrahman sier at angrepene i Ayn al-Arab skjer som et samarbeid mellom amerikanerne og de kurdiske styrkene som kjemper mot IS i grensebyen.

– Kurderne gir dem eksakte koordinater for hvor kampene foregår, sier SOHR-lederen til nyhetsbyrået AFP.

Kurdiske styrker i Ayn al-Arb har tidligere klagd på mangel på koordinering med amerikanerne for å sikre dem støtte i kampene mot IS på bakken.

Ifølge USAs forsvarsdepartement er det en mulighet for at luftangrepene ikke vil hindre byen i å falle i opprørernes hender, selv om flere hundre IS-opprørere har blitt drept. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere