*Nettavisen* Nyheter.

Ekskommunister leder valget

Adrian Nastase Foto: EPA/ROBERT GHEMENT

De regjerende Sosialdemokratene i Romania leder foreløpig valget som ble avholdt søndag. Det ser likevel ut som om de mister flertallet i parlamentet.

Statsminister Adrian Nastase gikk tidlig ut og erklærte sitt parti som vinnere etter at valgdagsstemmene viste at hans ekskommunist-parti, PSD, vil vinne med mellom 38,9 og 40,1 prosent i parlamentsvalget, melder Reuters.

- Det ser ut som vi vil vinne. Men vi må vente til de siste resultatene er klare. Da vil vi straks begynne forhandlinger om en ny regjering, sa Nastase søndag kveld.

En hurtig regjeringsdannelse er viktig for at Romania kan puste liv i medlemssøknaden til EU, som allerede er forsinket. Romania håper de kan bli opptatt som medlem allerede i 2007.

Men opposisjonen, en sentrumsallianse ledet av ordføreren i Bukarest, Trajan Basescu, har tatt innpå sosialdemokratene og kan føre til ingen får rent flertall i parlamentet, melder Reuters. Ifølge valgdagsmålingene vil sentrumsalliansen få rundt 34 til 35,5 prosent av stemmene, noe som er en kraftig økning fra forrige valg i 2000.

Dette kan føre til at det ultra-nasjonalistiske partiet kan bli tungen på vektskålen for dem som havner i regjering. Men både sosialdemokratene og sentrumsalliansen har tidligere gjort det klart at de på ingen måte ønsker å samarbeidet med partiet som står langt til høyre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag