*Nettavisen* Nyheter.

Ekskonge får 235 millioner i erstatning

Romanias parlament har vedtatt å gi eks-kong Mikael 235 millioner kroner i erstatning for eiendommer som ble konfiskert av kommunistene.

Millionbeløpet blir gitt som erstatning for eiendommer som tilhørte den rumenske kongefamilien, men som ble overtatt av landets tidligere kommunistregime, melder nyhetsbyrået AP.

Blant eiendommene er Peles-palasset, som ble bygget av landets første tyskfødte konge, Karl av Hohenzollern-Sigmaringen, som regjerte Romania under navnet Carol I fra 1881 til han døde i 1914.

Lovforslaget som sikrer erstatningen til 83-årige Mikael, som regjerte Romania 1927-30 og 1940-47, ble vedtatt av Senatet i forrige måned. Onsdag passerte det deputerkammeret med stort flertall. Både regjeringskoalisjonen og den sosialdemokratiske opposisjonen støttet forslaget.

Loven gir også ekskongen og hans nærmeste familie rett til å bruke flere slott og andre eiendommer på livstid. For å tre i kraft må den signeres av president Traian Basescu.

- Dette er en historisk anerkjennelse av rollen kongefamilien har spilt for å samle Romania, sier parlamentarikeren Cozmin Gusa. Han viser blant annet til at den rumenske kongefamilien har benyttet sitt nære vennskap og slektskap til andre europeiske kongehus til nytte for Romania.

Ekskong Mikael returnerte i 1992 til Romania, etter å ha tilbrakt mesteparten av sitt voksne liv i eksil i Sveits. Sammen med sin eldste datter, prinsesse Margarita, har han de siste årene fungert som goodwill-ambassadør for Romania, blant annet for å sikre landet EU-medlemskap fra 2007.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.