RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tyrkia-ekspert sier uroen de siste dagene setter en stopper for fredsprosessen mellom tyrkiske myndigheter og den væpnede kurdiske gruppen PKK.
Tyrkia-ekspert sier uroen de siste dagene setter en stopper for fredsprosessen mellom tyrkiske myndigheter og den væpnede kurdiske gruppen PKK. Foto: Safin Hamed (Afp)

Ekspert: – IS vinner på et ustabilt Tyrkia

Sist oppdatert:
Tyrkia vil med luftangrepene mot IS i Syria demonstrere at landet ikke er ekstremistgruppens støttespillere, mener ekspert.

– Dette er en reaksjon på at IS skjøt mot en tyrkisk militærbase, men må også ses i lys av selvmordsangrepet fra IS i Suruc. Noen mener tyrkiske myndigheter i det stille støtter IS fordi de ikke er interessert i at kurderne skal styrke sin posisjon, sier Tyrkia-ekspert Camilla Nereid, dekan ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Uroen de siste dagene setter dessuten en stopper for fredsprosessen mellom tyrkiske myndigheter og den væpnede kurdiske gruppen PKK, sier Nereid. Hun peker på at IS kan utnytte situasjonen til å vinne terreng i Tyrkia.

– Jo mer ustabilt det blir i Tyrkia, jo lettere blir det for IS å få oppslutning også der, selv om denne type politisk misbruk av islam er fremmed i en tyrkisk kontekst, sier Nereid til NTB fredag.

LES OGSÅ: Tyrkia pågrep 250 i aksjon mot militante grupper

Hindrer fredsprosess

PKK er erklært ulovlig i Tyrkia og har i en årrekke kjempet mot sentralmyndighetene. Den militante fløyen sier den sto bak drapene på tyrkiske sikkerhetsstyrker torsdag som hevn for selvmordsangrepet i Suruc og for Tyrkias passive holdning overfor IS.

Nereid påpeker at forholdet mellom kurderne og regjeringen, som bygger på en skjør våpenhvile fra 2013, nå på ny kan utvikle seg til angrep og motangrep.

– Fredsprosessen med kurderne i Tyrkia er avgjørende for at Tyrkia skal være et velfungerende, demokratisk samfunn. Utviklingen de siste dagene setter en stopper for det, og det å få samtalene i gang igjen, kommer til å bli vanskelig, sier hun.

Fakta: Tidslinje over syrisk-tyrkiske relasjoner

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Tyrkia, en tidligere alliert av Syria, brøt relasjonene til president Bashar al-Assad i 2011. Siden da har Tyrkia tatt imot nesten to millioner syriske flyktninger. Her er noen nøkkeldatoer i forholdet mellom Ankara og Damaskus:

2011

* 13. september: – Det syriske folket tror ikke på al-Assad, det gjør ikke jeg heller, sier Recep Tayyip Erdogan, som på den tiden var statsminister. Erdogan frykter at det kan utvikle seg til borgerkrig i nabolandet. Noen få måneder før hadde han kalt den syriske lederen sin «venn».

* 2. oktober: I kjølvannet av flere møter i tyrkiske byer kunngjør syriske opposisjonsledere dannelsen av Det syriske nasjonalrådet (SNC) med politiske grupper som er imot Assads regime.

* 15. november: Tyrkia innfører sine første sanksjoner mot Syria og setter et oljeletingssamarbeid med landet på hold.

2012

* 22. juni: Et tyrkisk militærfly som Ankara sier var på et treningsoppdrag i internasjonalt luftrom, blir skutt ned av syriske styrker. Tyrkia setter opp et anti-missil-system langs grensen til Syria. I 2013 mottar Ankara batterier med luftvernraketter fra USA som en del av en NATO-avtale.

2013

* 11. mai: To angrep tar livet av 52 mennesker i Reyhanli, en stor tyrkisk landsby nær grensen til Syria. En tyrkisk etterforskning peker på at syriske etterretningstjenester var involvert, men Damaskus nekter for å ha hatt en rolle i angrepene.

2014

* 16. september: Militante fra ekstremistgruppen IS angriper den syriske grensebyen Kobani og tar kontroll over deler av den. Kobani blir åsted for intense kamper.

Under internasjonalt press tillater Tyrkia væpnede, kurdiske Peshmerga-styrker å gå gjennom landets territorium for å slutte seg til kampene i Kobani. Ankara frykter økt støtte til Det kurdiske arbeiderpartiet PKK, som i årevis har kjempet for å skape et selvstendig, kurdisk område i Tyrkia.

2015

* 16. mai: Tyrkia sier de har skutt ned et syrisk helikopter som krenket tyrkisk territorium.

* 20. juli: Minst 32 mennesker blir drept i det en selvmordsbomber som mistenkes å tilhøre IS, angriper aktivister i byen Suruc nær den tyrkisk-syriske grensen.

* 24: juli: Tyrkia bomber for første gang IS i Syria. 250 mennesker i landet blir samtidig pågrepet i en politiaksjon mot mistenkte IS-medlemmer og militante kurdere.

Kilde: AFP

Tror på nyvalg

President Recep Tayyip Erdogans parti AKP mistet i juni sitt flertall i nasjonalforsamlingen, og Erdogan må med det danne en koalisjonsregjering.

Nereid tror den kommer til å være kortlivet og at presidenten må utlyse nyvalg til høsten. Vidt forskjellige meninger om politikken som Tyrkia fører mot IS, kommer til å bli avgjørende for utfallet, tror hun.

– Det prokurdiske partiet HDP mener Tyrkia har gjort for lite i kampen mot IS og for lite når det gjelder å løse situasjonen for kurderne i Tyrkia, mens nasjonalistpartiet MHP mener myndighetene har gått altfor langt i å innrømme kurderne rettigheter.

– Hvis det blir nyvalg, er det tvilsomt om det prokurdiske partiet vil få like stor oppslutning som de fikk ved valget i juni. Til det har partiet ikke tatt klar nok avstand fra PKK, mener Nereid.

Lover fortsatt kamp mot IS og PKK

Tyrkia kommer til å fortsette sikkerhetsoperasjoner mot ekstremistgruppen IS og militante kurdere, sier statsminister Ahmet Davutoglu.

– Operasjonene som ble startet i dag, er ikke en enkelthendelse, men en prosess, sier Davutoglu.

Statsministeren opplyser at 297 personer, blant dem 37 utenlandske statsborgere, ble pågrepet rundt hele landet fredag. Politiaksjonen var rettet både mot medlemmer av IS og medlemmer av den militante fløyen til det kurdiske arbeiderpartiet PKK.

Luftangrepene som ble utført i Syria tidligere samme dag, ødela IS-mål fullstendig, ifølge Davutoglu.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere