Ekspert: – IS vinner på et ustabilt Tyrkia

Tyrkia-ekspert sier uroen de siste dagene setter en stopper for fredsprosessen mellom tyrkiske myndigheter og den væpnede kurdiske gruppen PKK.

Tyrkia-ekspert sier uroen de siste dagene setter en stopper for fredsprosessen mellom tyrkiske myndigheter og den væpnede kurdiske gruppen PKK. Foto: Safin Hamed (Afp)

Tyrkia vil med luftangrepene mot IS i Syria demonstrere at landet ikke er ekstremistgruppens støttespillere, mener ekspert.

24.07.15 13:19

– Dette er en reaksjon på at IS skjøt mot en tyrkisk militærbase, men må også ses i lys av selvmordsangrepet fra IS i Suruc. Noen mener tyrkiske myndigheter i det stille støtter IS fordi de ikke er interessert i at kurderne skal styrke sin posisjon, sier Tyrkia-ekspert Camilla Nereid, dekan ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Uroen de siste dagene setter dessuten en stopper for fredsprosessen mellom tyrkiske myndigheter og den væpnede kurdiske gruppen PKK, sier Nereid. Hun peker på at IS kan utnytte situasjonen til å vinne terreng i Tyrkia.

– Jo mer ustabilt det blir i Tyrkia, jo lettere blir det for IS å få oppslutning også der, selv om denne type politisk misbruk av islam er fremmed i en tyrkisk kontekst, sier Nereid til NTB fredag.

LES OGSÅ: Tyrkia pågrep 250 i aksjon mot militante grupper

Hindrer fredsprosess

PKK er erklært ulovlig i Tyrkia og har i en årrekke kjempet mot sentralmyndighetene. Den militante fløyen sier den sto bak drapene på tyrkiske sikkerhetsstyrker torsdag som hevn for selvmordsangrepet i Suruc og for Tyrkias passive holdning overfor IS.

Nereid påpeker at forholdet mellom kurderne og regjeringen, som bygger på en skjør våpenhvile fra 2013, nå på ny kan utvikle seg til angrep og motangrep.

– Fredsprosessen med kurderne i Tyrkia er avgjørende for at Tyrkia skal være et velfungerende, demokratisk samfunn. Utviklingen de siste dagene setter en stopper for det, og det å få samtalene i gang igjen, kommer til å bli vanskelig, sier hun.

Fakta

Tidslinje over syrisk-tyrkiske relasjoner

Tror på nyvalg

President Recep Tayyip Erdogans parti AKP mistet i juni sitt flertall i nasjonalforsamlingen, og Erdogan må med det danne en koalisjonsregjering.

Nereid tror den kommer til å være kortlivet og at presidenten må utlyse nyvalg til høsten. Vidt forskjellige meninger om politikken som Tyrkia fører mot IS, kommer til å bli avgjørende for utfallet, tror hun.

– Det prokurdiske partiet HDP mener Tyrkia har gjort for lite i kampen mot IS og for lite når det gjelder å løse situasjonen for kurderne i Tyrkia, mens nasjonalistpartiet MHP mener myndighetene har gått altfor langt i å innrømme kurderne rettigheter.

– Hvis det blir nyvalg, er det tvilsomt om det prokurdiske partiet vil få like stor oppslutning som de fikk ved valget i juni. Til det har partiet ikke tatt klar nok avstand fra PKK, mener Nereid.

Lover fortsatt kamp mot IS og PKK

Tyrkia kommer til å fortsette sikkerhetsoperasjoner mot ekstremistgruppen IS og militante kurdere, sier statsminister Ahmet Davutoglu.

– Operasjonene som ble startet i dag, er ikke en enkelthendelse, men en prosess, sier Davutoglu.

Statsministeren opplyser at 297 personer, blant dem 37 utenlandske statsborgere, ble pågrepet rundt hele landet fredag. Politiaksjonen var rettet både mot medlemmer av IS og medlemmer av den militante fløyen til det kurdiske arbeiderpartiet PKK.

Luftangrepene som ble utført i Syria tidligere samme dag, ødela IS-mål fullstendig, ifølge Davutoglu.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag