RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eksplosiv rekord for britisk bataljon

Sist oppdatert:
En britisk infanteribataljon har satt ny rekord etter å ha blitt utsatt for daglige granatangrep siden de ankom landet for seks uker siden. Nå har de fått hjelp fra norske styrker.

Ifølge Daily Telegraph har de 700 soldatene i bataljonen vært utsatt for over 250 angrep fra irakiske motstandsfolk siden begynnelsen av mai.

- De angripes hver eneste dag, og enkelte ganger flere ganger om dagen, vanligvis med raketter og granater. De er trøtte, først og fremst fordi angrepene innebærer at de konstant blir forstyrret mens de sover, men moralen er høy, sier en britisk militærkilde til avisa.

Koreakrigen
Ingen av bataljonens soldater er drept under angrepene, men over 40 er såret og drøyt halvparten av disse er evakuert hjem.

Det britiske forsvaret må helt tilbake til Koreakrigen på begynnelsen av 1950-tallet for å finne tilsvarende statistikk, skriver Daily Telegraph. Den gang var britiske styrker under daglige angrep fra kinesiske og nordkoreanske soldater i ukevis.

Britiske styrker har opplevd høyere tapstall flere ganger senere, blant annet under Falklandskrigen, men angrepene har sjelden pågått lenger enn 24 timer om gangen.

Før avreise til Irak ble soldatene fortalt at de måtte regne med å oppleve mellom fem og ti angrep i løpet av de fem månedene oppdraget varte.

Norsk hjelp
1st battalion of the Princess of Wales's Royal Regiment holder til i en utbombet tidligere irakisk militærforlegning i Abu Naji, sør for Al Amarah i det sørlige Irak.

De siste ukene har 15 soldater fra det norske ingeniørkompaniet i Sør-Irak bistått britene med å forsterke leiren, blant annet ved å bygge 1.400 meter beskyttelsesvegger samt sandvoller rundt området.

Foruten de daglige granatangrepene har de britiske soldatene også blitt angrepet av snikskyttere, raketter og hjemmelagde bomber. Området ligger tett ved landsbyen Majar al-Kabir der seks britiske soldater ble drept av irakiske motstandsfolk i juni 2003.

Det britiske forsvarsdepartementet vil nødig kommentere de daglige angrepene mot britiske styrker i området, av frykt for at dette skal bidra til å styrke kravet om britisk tilbaketrekking fra Irak, skriver Daily Telegraph.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere