RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eksplosive millioner

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Den amerikanske uavhengighetsdagen feires tradisjonen tro.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Zambelli Fireworks Internationale, et av de eldste og største familieeide fyrverkeriselskapene i USA, lager over 1600 fyrverkerishow i USA denne uken, ifølge CNN.

NA24 - din næringslivsavis

Amerikanere har en svakhet for det ekstravagante og glamorøse og i forbindelse med nasjonaldagsfeiringen 4. juli inngår selvsagt store fyrverkerishow.

Den Pennsylvania-baserte Zambelli familien er eksperter på å holde slik show og har vært i bransjen i over 100 år. Det hele begynte da Antonio Zambelli brakte sin pyrotekniske evne til USA fra Italia på slutten av 1800-tallet. Siden den gang har pyroteknikk vært dagligdags for Zambelli familien.

Også for begravelser
Selskapet produserer rundt 3500 show i året, inkludert «Thunder Over Louisville» som hver vår holdes på Kentucky Derby. For å gjennomføre showet kreves ti datamaskiner, åtte prammer og en bro på 3200 fot. Showet har 800.000 tilskuere.

Selskapet gjør også show for bryllup og begravelser. Zambelli familien sto blant annet for fyrverkerishowet til den berømte gonzo-journalisten Hunter S. Thompsons minnestund i 2005.

Skyhøy pris
For årets 4. juli-feiring vil selskapet arrangere 1600 show. Startskuddet for nasjonaldagsfeiringen gikk allerede i går med et lysshow på Mount Rushmore. Med kun 80 heltidsansatte, må familien leie inn 2500 arbeidere for å dekke den store etterspørselen denne uken.

Store show krever masse forberedelser og det kan ta opp til en uke å rigge hele anlegget, så det er ikke rart prislappen blir høy.

Mens et vanlig fyrverkerishow koster rundt 10.000 dollar, rundt 58.000 kroner, og varer i 15 minutter, så kan et stort 4. juli-show koste hele 450.000 dollar, rundt 2,6 millioner kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere