*Nettavisen* Nyheter.

Eksplosjon tok mange menneskeliv i Hama

Foto: - (Afp)

Damaskus (NTB): Opptil 70 mennesker, deriblant flere barn, kan ha blitt drept i en eksplosjon i den syriske byen Hama. FN-observatørene kan ikke vekke de døde til live, sier en syrisk aktivist.

26.04.12 21:31

Flere hus i området Masha at-Tayyar i det sørlige distriktet Hama ble ødelagt i en stor eksplosjon, og det kommer motstridende meldinger om årsaken. Tallet på døde og sårede varierer også.

Noen syriske aktivister sier opptil 70 ble drept. Ifølge en annen kilde, Syrisk observatorium for menneskerettigheter, er det minst 12 døde.

Scud-raketter

Aktivister har lagt ut en video på internett som viser store materielle ødeleggelser og lik som blir hentet ut fra ruinene. Eksplosjonen skal ha skjedd onsdag kveld.

Ifølge aktivistene skyldtes den bombardement fra regimelojale soldater. Noen mistenker at det ble brukt Scud-raketter i angrepet.

Folk forteller at raketten ble skutt fra et fly, opplyser aktivisten Abu Ghazi til TV-stasjonen AlJazeera.

- Mood blir leder

FN kommer fredag til å utnevne den norske generalmajoren Robert Mood til leder for observatørkorpset i Syria, ifølge diplomater i New York.

Det har lenge vært spekulert på om Mood vil få ansvaret for det utvidede internasjonale observatørkorpset. Nordmannen reiste søndag til New York for å bidra i planleggingen av oppdraget.

FNs sikkerhetsråd har gitt mandat til en styrke på opptil 300 observatører, i tillegg til 90 sivile eksperter. Men så langt har medlemsstatene bare satt 100 offiserer til disposisjon for den ubevæpnede styrken.

Mood ventes å ankomme Damaskus allerede i helgen, ifølge AFPs diplomatkilder. Ifølge diplomatene er det ikke ventet at noen vil protestere i forkant av den formelle utnevnelsen av Mood fredag.

Den 54-årige generalmajoren forhandlet fram avtalen med den syriske regjeringen om å sende forpartiet av observatørene til Syria tidligere i april.

Mood deltok tirsdag på et møte i Sikkerhetsrådet, hvor FNs og Den arabiske ligas spesialutsending Kofi Annan sa at det syriske regimet fortsatt ikke har stanset blodsutgytelsen i landet.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.