RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eksplosjon ved atomkraftverk

Sist oppdatert:
En eksplosjon rammet torsdag en smelteovn ved et russisk gjenvinningsanlegg utenfor St. Petersburg.

Gjenvinningsanlegget ligger på samme område som det store Leningrad-atomkraftverket rundt 80 kilometer vest for St. Petersburg.

Eksplosjonen skal ifølge det statlige atombyrået Rosenergoatom ha skjedd torsdag, ifølge Associated Press. Strålingsnivået skal ifølge nyhetsbyrået RIA-Novosti være som normalt.

Tre skadd
Tre mennesker ble alvorlig skadd i eksplosjonen, og enheten ble stengt, melder RIA-Novosti. En av de tre personene døde senere på sykehuset.

- Sikkerhetsnivåene eller driftsvilkårene ved kjernekraftverket ble ikke brutt, het det i en uttalelse fra Rosenergoatom.

Den andre enheten ved atomkraftverket hadde blitt stengt og skulle etter planen repareres i juli, het det i uttalelsen.

- Er ingen atomulykke
Nyhetsbyrået RIA-Novosti siterer også Nødssituasjonsministeriet på at eksplosjonen skal ha skjedd utenfor selve atomkraftverket, i et industriområde i byen Sosnovy Bor, 80 kilometer vest for St Petersburg i Leningrad fylke. Ifølge ministeriet hadde de tre menneskene brannskader på 90 prosent av kroppen.

Ifølge Bellona-leder Fredric Hauge dreier det seg om en smelteovn ved et gjenvinningsanlegg for lavradioaktivt avfall. Gjenvinningsanlegget ligger i tilknytning til atomkraftverket.

- En liten smelteovn har gått i lufta, men dette er ingen atomulykke, sier han til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Hauge fikk Bellona greie på ulykken allerede torsdag.

Ikke varslet
Statens strålevern var fredag morgen ikke blitt varslet om ulykken. Norge og Russland har en avtale om at ulykker i atomanlegg skal varsles, men seniorrådgiver Finn Ugletveit ved Statens strålevern sier til TV 2 Nettavisen at russiske myndigheter neppe hadde noen plikt om å varsle Norge om denne ulykken.

- Jeg kjenner ikke de lokale forholdene der, men slik ulykken har blitt beskrevet virker det usannsynlig at en ulykke i en smelteovn to kilometer unna reaktoren skulle fått noen innvirkning på reaktoren, sier Ugletveit.

- Russiske myndigheter sier eksplosjonen ikke på noen måter påvirker driften av reaktorene.

Det er ikke registrert unormale strålenivåer rundt kjernekraftverket eller i Finland, og Statens strålevern anser saken som avklart.

Tsjernobyl
De fire reaktorene ved Leningrad-kraftverket er vannkjølte grafitt-reaktorer av samme type som den som eksploderte i Tsjernobyl i 1986.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere