Gå til sidens hovedinnhold

Eksplosjon ved norsk ambassade

En bombe har eksplodert utenfor den norske ambassaden i Katmandu.

Kommunikasjonsrådgiver Anders Rikter i Utenriksdepartementet sier til VG Nett at en bombe gikk av klokken 20.08 lokal tid utenfor ambassadeporten i Nepal.

- Det var en liten bombe som gikk av. Heldigvis skjedde det etter at ambassaden var stengt og ingen er skadet, sier Rikter til Nettavisen.

HTML EMBED

Ved bomben ble det funnet et brev.

- I brevet blir det antydet at motivet for bomben er Norge har vært aktiv i fredsprosessen i landet, sier Rikter.

Han vil ikke opplyse om brevet er undertegnet.

- Vi ser alvorlig på attentatet og følger opp saken. Det gjør også nepalske myndigheter, sier han.

Erik Solheim sentral
Det var mye uro i Nepal fram til 2006. Fra februar 1996 til april 2006 førte kommunistopprørere en væpnet kamp mot regjeringen. Krigen ble avsluttet etter seieren i det demokratiske folkeopprøret Jana Andolan 2006 i april. Sommeren 2006 startet fredssamtaler, som førte til en fredsslutning i november 2006.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) har vært sentral i fredsprosessen.

Det skulle vært avholdt valg til grunnlovgivende forsamling, først i juni 2007, så i 2007, men valget ble utsatt helt til april i år. Maoistene gjorde et brakvalg og fikk 217 av de 601 plassene i nasjonalforsamlingen, mens Kongresspartiet fikk bare 107 plasser. Det gamle partiet Kongress var favoritt før valget.

Den norske regjeringen var snar med å ta kontakt med den nyvalgte regjeringen. Som første politiske leder etter valget, møtte den norske statssekretæren Håkon Gulbrandsen Nepals maoistleder Prachanda og flere andre representanter for Maoistpartiet den 5. mai.

240 millioner kroner
Norge og Nepal har hatt et tett samarbeid på bistandsfronten i over femti år. I 2007 utgjorde norsk bistand til Nepal vel 240 millioner kroner. Dette var en økning på 50 prosent fra foregående år. I 2005 kuttet imidlertid Norge 10 prosent av bistanden til nasjonen som en kritikk av Nepals regjering og Kong Gyandendras egenrådige maktovertakelse.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre