*Nettavisen* Nyheter.

Eksspion død på Cuba

Foto: Scanpix/AFP

Den tidligere CIA-agenten Philip Agee var en av de første som avslørte CIAs hemmelige aktiviteter rundt om i verden.

10.01.08 08:09

I 1975 ga Philip Agee ut en bok der han avslørte en rekke av CIAs hemmelige operasjoner og spioner i Latin-Amerika på 1960-tallet. Mandag døde han i Cubas hovedstad Havana, ifølge Reuters.

Agee arbeidet som CIA-agent i tolv år i Washington, Ecuador, Uruguay og Mexico. I 1968 gikk han av i protest mot USAs støtte til militære diktaturer i Latin-Amerika.

I 1975 ga han ut boka Inside the Company: CIA Diary, der han avslørte navn på et titall hemmelige agendaer i Latin-Amerika og andre steder i verden. Boka ble utgitt på 27 språk.

Agee ble 72 år gammel etter å ha vært innlagt på sykehus siden 15. desember. CIA anser Agee for å være en forræder og har ikke kommentert dødsfallet.

Den tidligere agenten ble født i Florida. Da han tjenestegjorde i Sør-Amerika under den kalde krigen ble han opprørt over CIAs støtte til de tradisjonelle elitene og undertrykkelsen og torturen av venstreorienterte som ble oppfattet som en trussel mot regimene.

- En periode på 1970-tallet foregikk ufattelige grusomheter i Latin-Amerika - Argentina, Brasil, Chile, Uruguay, Paraguay, Guatemala, El Salvador - de var militære diktaturer med dødsskvadroner, alt med støtte fra CIA og den amerikanske regjeringen, uttalte Agee med et intervju i The Guardian i fjor.

- Dette var grunnen til at jeg oppga alle navnene og samarbeidet med journalister som var interessert i å vite hvem CIA var i deres land, sa han.

Amerikanske myndigheter sier noen av agentene han avslørte har blitt drept, noe Agee konsekvent benektet.

I en periode bodde Agee i London, men ble deportert av Storbritannia i 1976 på forespørsel fra USAs daværende utenriksminister Henry Kissinger. Tre år senere mistet han passet sitt fordi han angivelig var en trussel mot den nasjonale sikkerheten.

I sin selvbiografi On the Run beskriver Agee hvordan han ble jaget fra fem Nato-land, inkludert Nederland, Frankrike og Vest-Tyskland etter å ha pådratt seg CIAs vrede.

Han sier også at byrået forsøkte å mistenkeliggjøre ham med anklager om at han var alkoholiker og kvinnebedårer.

I 1980 flyttet han til Granada der den venstreorienterte statsministeren Maurice Bishop innvilget ham et pass og et tilfluktssted inntil regjeringen falt i 1983. Deretter søkte Agee tilflukt hos Fidel Castro i Cuba.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.