RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ekstremister skamslo Tove (19)

(International Solidarity Movement)
Sist oppdatert:
Israelske soldater sto og så på mens den svenske jenta ble banket opp.

Det var israelske ekstremister i Hebron som gikk løs på Tove Johansson.

19-åringen fra Unge Vänstern hadde vært en uke i Hebron som fredsobservatør, da hun og fire andre aktivister tilknyttet gruppen The International Solidarity Movement (ISM) ble angrepet i Hebron lørdag.

De fem hadde nettopp beveget seg fra palestinsk til israelsk side av en kontrollpost i byen da angrepet skjedde. Svenske Seluah Alsaati (22) var til stede:

- Det var helt uprovosert. Vi hadde kommet omkring en meter forbi kontrollposten da vi ble omringet av nærmere ti folk. De spurte oss på engelsk hva vi gjorde der, før de begynte å spytte på oss.

«Da Tove skulle fraktes til sykehus jublet og klappet folkemassen»

- Sparket ned
Alsaati forteller at en av de mannlige aktivistene i gruppen ble sparket ned.

- Da jeg snudde meg så jeg at Tove lå på bakken, med blod over hele fjeset.

- Soldatene ved kontrollposten grep ikke inn, selv om vi ble spyttet og sparket på. Da Tove skulle fraktes til sykehus jublet og klappet folkemassen, som da nærmet seg 100 personer.

Tove ble innlagt på sykehus, der hun lå helt frem til tirsdag med fraktur på benet over øyet og kjeven. Ifølge AP ble hun slått i ansiktet med en flaske.

Sverige klager
ISM er en palestinskledet bevegelse som gjør motstand mot den israelske tilstedeværelsen på palestinsk jord ved ikkevoldelige aksjoner. Planen til aktivistene var ifølge Alsaati å stå ved kontrollposten for å bidra til å hindre trakassering av sivile palestinere som krysset grensen.

Den svenske regjeringen har uttrykt misnøye med israelsk etterforskning av hendelsen.

- Ifølge rapporten vi har fått fra konsulatet virker det som om hendelsen ikke har fått den oppmerksomhet den fortjente av israelske myndigheter. Vi er urolige, sier pressetalsmann i svensk UD, André Mkandawire, til Nettavisen.

Ingen av angriperne har blitt pågrepet.

Ultranasjonalister
Omkring 500 jødiske bosettere, blant dem de fleste ultranasjonalistene på Vestbredden, bor i tungt bevoktede enklaver i Hebron, blant 170 000 palestinere.

Moshe Fintzy, en talsmann for israelsk politi, sier politiet kom til stedet kort tid etter at Johansson ble skadd, men at ingen mistenkte ble pågrepet og at han ikke hadde noen spor i saken. Han sier til AP at han forventer at Johansson vil hjelpe politiet å identifisere de mistenkte.

Lørdagen var stemningen spesielt spent i Hebron, fordi en rekke jødiske besøkende var i byen i forbindelse med et årlig arrangement for å støtte den jødiske befolkningen i byen. Ifølge Fintzy hadde de utenlandske aktivistene blitt bedt om å unngå jødiske områder «for å unngå spenninger.»

- Pro-palestinske ekstremister
David Wilder er talsmann for bosetterne i Hebron. Han avviser at angrepet ble gjennomført av noen av de lokale jødiske innbyggerne, og sier det er mer sannsynlig at det var noen blant de tusenvis av besøkende som angrep.

- Selv om de besøkende aktivistene er pro-palestinske ekstremister som ofte provoserer byens jødiske bosettere fordømmer vi angrepet, på samme måte som all annen unødvendig voldsbruk, sier Wilder til AP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere