Gå til sidens hovedinnhold

Ekstremt nærbilde av Mars

Romsonden Opportunity gransker nå Mars med mikroskop og gjorde et uventet funn. Snart vil forskerne begynne å grave i jorda. Se bilde fra mikroskopet.

Opportunity har undersøkt den første lille biten av Mars med et mikroskop. Nasa-forskerne ble overrasket over å finne kulerunde småsteiner i jordsmonnet.

- Det er trekk i jordsmonnet vi aldri har sett før, sier forsker Steve Squyres.

Disse runde steinene kan ha blitt formet på flere forskjellige måter, blant annet ved avkjøling av flytende lava, eller av avsetninger rundt en partikkel. Andre partikler på bildet har en taggete form.

- Variasjonen i former og farger indikerer at vi ser partikler som har kommet fra flere forskjellige kilder, sier geolog Ken Herkenhoff.

Jordflekken som nå er undersøkt er bare tre centimeter bred. Den runde partikkelen nede til venstre på bildet er rundt tre millimeter i diameter.

For å få ytterligere informasjon om Mars’ geologi vil Nasa i løpet av uken prøve å grave i overflaten ved hjelp av et av Opportunitys hjul. Et av forhjulene vil spinne for å lage et hull, mens kjøretøyets andre fem hjul
vil stå stille.

Deretter kan forskerne studere nærmere hva som befinner seg rett under overflaten.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre