Gå til sidens hovedinnhold

Ekstremvær skaper omfattende vannproblemer sør i USA

Sju millioner innbyggere i USAs værherjede sør må takle sprukne rør og ordre om å koke drikkevannet, mange av dem etter flere dager uten strøm.

Den siste uka har ekstremkulde og kraftig snøfall herjet sørstatene. Vinterværet hadde tirsdag kostet over 25 mennesker livet, noen i bilulykker på isete veier og andre som følge av kullosforgiftning etter å ha forsøkt å holde varmen ved hjelp av gasskomfyrer og ovner.

Samtidig har vannleverandører i både Midtvesten og i sørstatene, i områder der gradestokken så godt som aldri bikker under null, fått problemer.

Vansker i Texas

Texas har blitt spesielt hardt rammet av ekstremværet, og nå også av vannproblemene.

I byen Kyle ble de 45.000 innbyggerne onsdag bedt om ikke å bruke vann på grunn av mangel. Bruk bare vann «for å opprettholde liv», het det i et råd til befolkningen.

Ellers i Texas er innbyggerne i delstatshovedstaden Austin bedt om å koke drikkevannet sitt, etter at byens største renseanlegg mistet strømmen. Samtidig melder brannvesenet om at de har fått inn hundrevis av meldinger om sprukne rør siden mandag, 685 bare på tirsdag. Også i Houston bes innbyggerne om å koke vannet sitt – om de har strøm til å gjøre det.

I Abilene ble brannmannskapene hindret av lavt trykk da de forsøkte å slukke en husbrann. Kommunaldirektør Robert Hanna sa på en pressekonferanse at de bare «måtte se på huset brenne».

Flere delstater

I storbyen Memphis i Tennessee er innbyggerne bedt om å redusere vannbruken fram til og med fredag. Strøm-, gass- og vannleverandøren MLG&W ber kundene om å ikke la vannet gå når de tar oppvasken, ta korte dusjer og vente med å vaske klær.

I Oklahoma by har strømbrudd og ekstremt lave temperaturer ført til lavt trykk og problemer med vannforsyningen.

I Shreveport i Louisiana har tre sykehus mistet vannet på grunn av uværet, ifølge KSLA-TV. Sykehusene har måttet få levert vann fra brannvesenet, og pasienter og ansatte blir gitt flaskevann til å drikke.

(©NTB)

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen