Ektemannen: - Jeg er uskyldig

Marita Strøm (38) ble skutt og drept i Irak. Hennes 25 år gamle kurdiske ektemann er fengselt for drapet. Bildet er tatt like før hun reiste på ferie 9. august i år.

Marita Strøm (38) ble skutt og drept i Irak. Hennes 25 år gamle kurdiske ektemann er fengselt for drapet. Bildet er tatt like før hun reiste på ferie 9. august i år. Foto: Privat / SCANPIX

Marita Strøms drapssiktede ektemann hevder politiet baserer sin etterforskning på gjetninger og bedyrer sin uskyld. Mandag fikk han snakke med advokat.

13.09.04 14:26

Under et møte med Norges ambassadør Peter Ræder på kontoret til politisjefen i Suleimaniya i Nord-Irak søndag, bedyret den drapssiktede ektemannen til Marita Strøm, Osman Omar Osman, sin uskyld.

- Jeg er ikke den skyldige. Politiet her har gjettet på at jeg er den skyldige. Hvis jeg fikk komme tilbake til Norge, der politiet har mer avanserte metoder, ville de finne ut at jeg er uskyldig i løpet av tre dager, sa Osman til ambassadøren ifølge Aftenposten.

Politiet ønsker nå å rekonstruere drapet på den drepte namsoskvinnen. Funnene vil deretter bli sett opp mot ektemannens forklaring om at noen skjøt konen fra en annen bil.

Får advokat
Ifølge Ræder har den kurdisk-norske ektemannen nå fått oppnevnt en kurdisk advokat i Suleimaniya. Fra før har Osmans norske familie engasjert advokat Brynjar Meling i Norge.

- . Han har fått oppnevnt en irakisik advokat, og har fått snakke med ham, sier ambassadør Peter Ræder til TV 2 Nettavisen.

Foto: Aptn

Nekter barna å dra
Ektemannen samtykket søndag i at kisten med hans avdøde kone blir sendt til Namsos for begravelse der.

I en samtale ambassadør Ræder, som kom til Suleimaniya lørdag, nektet Osman å godta at deres tre døtre på ett, tre og 4,5 år skal få reise hjem til Norge uten han.

- Jeg kan ikke sende mine barn uten meg. Jeg kan ikke. Aldri, sa Osman til Ræder under møtet.

Aftenposten fikk være til stede under møtet, blant annet fordi myndighetene ønsker å vise at de respekterer menneskerettighetene. Osman Omar Osman sa han ble godt behandlet, men hadde problemer med å spise og ble utsatt for svært harde avhør. Han bønnfalt ambassadøren om å ordne et møte med døtrene.

Ifølge avisen skal politisjef Rizgar Ali Aziz i Suleimaniya ha gitt uttrykk for at han «skal se hva han får til».

Myndighetene sier ja til hjemsendelse
Ifølge Utenriksdepartementet er irakiske myndigheter villige til å la barna få komme til Norge.

- De er villige til å overlate barna til Norge, mens faren og hans familie ikke ønsker det, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag