RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eldgammelt tempel avdekket av jordskjelv i Mexico

Ruinene av et tempel til en regngud inne i en aztekerpyramide er oppdaget etter et ødeleggende jordskjelv som rammet Mexico i september i fjor.

Tempelet er dedikert til regnguden kjent som Tlaloc i aztekisk mytologi, og ble funnet inne i Teopanzolco-pyramiden i Cuernavaca i delstaten Morelos. Det knyttes til Tlahuica-kulturen i området.

– Jordskjelvet flyttet rundt på pyramidens kjernestruktur, sier arkeologen Barbara Koniecza ved Det nasjonale instituttet for antropologi og historie (INAH) i Mexico.

Toppen av pyramiden ble hardest rammet av skjelvet. Der har man tidligere funnet to templer – et dedikert til den mesoamerikanske sol- og krigsguden Huitzilopochtli, og et annet også til Tlaloc.

– Gulvet i begge templene sank sammen og ble bøyd, noe som gjør at de står i fare for å rase sammen, sier Koneicza.

Det var da INAH gjennomførte videre studier av pyramidestrukturen med radar lenger nede at de fant spor av det nyoppdagede Tlaloc-tempelet.

Strukturen antas å ha vært bygget en gang rundt år 1150. Ifølge eksperter var tempelet trolig 6 meter langt og 4 meter bredt. Keramikkrester og en røkelsesbrenner som trolig tilhører Tlahuica-kulturen ble også funnet.

Jordskjelvet som gjorde tempel-oppdagelsen mulig skjedde om ettermiddagen 19. september i fjor. Jordskjelvet ble målt til styrke 7,1, og over 369 mennesker døde som følge av det, hovedsakelig i hovedstaden Mexico By.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere