RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: HO (REUTERS)

Elitestyrker mot norske interesser

Sist oppdatert:
Russland oppretter en gruppe med elitesoldater som skal bistå med å «kapre» Nordpolen fra Norge.

Fredag ble det kjent i russiske medier at Russland skal opprette en militærenhet som skal ivareta russiske interesser i de arktiske nordområdene. Dette gjelder først og fremst oljerikdommen som befinner seg under havbunnen.

Elitegruppen skal styres av sikkerhetstjenesten FSB, tidligere kjent som det beryktede, hemmelige politiet KGB.

Russiske sikkerhetsmyndigheter frigjorde et dokument tidligere denne uken hvor de skisserer sin nordområdestrategi, melder nyhetsbyrået AP.

Her kommer det fram at Russland ser for seg at landets hovedressurser vil innen 2020 befinne seg på havbunnen i de arktiske nordområdene.

«Vi vil være i stand til å ivareta den militære sikkerheten i regionen», lyder dokumentet.

Lite oppsiktsvekkende
- Det er ikke noe oppsiktsvekkende. Det er en naturlig del av at de ønsker å ivareta interesser som de ser på som strategisk viktig. Dette russiske fokuset på nordområder har vært der i mer enn femti år. Det er egentlig ikke noe nytt at de fatter interesse for de arktiske nordområdene. Pluss at dette må sees som et ledd i russiske militærreformer og omorganisering av russiske militærstyrker, sier Russland-ekspert ved NUPI, Jakub M. Godzimirski, til Nettavisen.

Godzimirski mener det er lite oppsiktsvekkende at denne militærenheten skal styres av sikkerhetstjenesten FSB.

- For inntil noen år siden hadde Russland spesialavdelinger som passet på de russiske grensene, men for noen år siden ble disse innlemmet i den russiske sikkerhetstjenesten FSB, sier han.

Striden om Arktisk
Men Norge, Danmark, USA og Canada har også lagt ned krav på de arktiske nordområdene. Striden om Arktisk har eskalert betraktelig nå som isen ser ut til å smelte som følge av global oppvarming. Dermed vil det bli lettere å utvinne naturressursene på havbunnen.

Ifølge internasjonale lov har de fem landene krav på økonomiske soner som ligger 320 kilometer nord for deres landegrenser.

Både Russland og Danmark hevder de har underjordiske fjellrygger som strekker seg til Arktis. Danmark er med i striden i kraft av beliggenheten til Grønland.

Allerede i august 2007 gjorde Russland et symbolsk krav på Nordpolen ved å plante et russisk flagg på havbunnen.

Signaleffekt
Alle de involverte partene har blitt enige om at striden om nordområdene skal avgjøres i en FN-kommisjon, men dette vil trolig bli en lang behandlingsprosess. Godzimirski understreker at det er lite sannsynlig at Russland vil utplassere styrker i områder før de har rettslige krav på dem.

- Det er mye krigsretorikk. De har satset på en mer konfrontasjonspreget linje. Men det er et signal om at de har viljen og evnen til å ivareta sine interesser. Det er en signaleffekt, litt det samme som bombeflyene som flyr langs norskekysten. Så det er mye symbolpolitikk og lite realpolitikk, sier Godzimirski.

Landene har fram til mai i år til å legge frem krav på det arktiske området til en FN-kommisjon.

90 milliarder fat med olje
Ifølge estimater skal det være om lag 90 milliarder fat med olje på havbunnen i de arktiske områdene, skriver Daily Mail. I tillegg finnes det enorme mengder med gassreserver.

13 prosent av verdens uoppdagede oljereserver og 30 prosent av den uoppdagede naturgassen ligger på den arktiske havbunnen, melder Reuters.

Noen eksperter hevder derimot at så mye som 25 prosent av verdens oljereserver ligger under den arktiske havbunnen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere