ELN anklages for å stå bak bilbombeangrep i Colombia

Helsepersonell ved politihøyskolen i Bogota som torsdag ble rammet av et bombeangrep. Foto: AP / NTB scanpix

Helsepersonell ved politihøyskolen i Bogota som torsdag ble rammet av et bombeangrep. Foto: AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Colombias regjering anklager den venstreorienterte geriljagruppen ELN for å stå bak bilbombeangrepet i hovedstaden Bogota. Dødstallet har steget til 21.

18.01.19 14:49

Bomben var et terrorangrep utført av ELN, uttalte forsvarsminister Guillermo Botero fredag.

Bilbomben rammet General Santander nasjonale politihøyskole sør i hovedstaden i morgentimene torsdag. Bilder fra det kaotiske åstedet viste politifolk som bar sårede kolleger på bårer. Langs en vei lå kroppsdeler og bygningsrester spredt.

Det ble først meldt om elleve døde, men fredag oppjusterte myndighetene tallet til 21. Ti av de totalt 68 sårede blir fremdeles behandlet på sykehus.

Bombeaksjonen torsdag fremkalte minner om de hyppige angrepene som i sin tid rystet Bogota gjennom flere tiår med gerilja- og narkokrig. Nå anklager altså regjeringen Den nasjonale frigjøringshæren (ELN) for å stå bak.

Tidligere president Juan Manuel Santos innledet fredssamtaler med ELN, men disse brøt sammen i fjor. Konservative Ivan Duque ble innsatt som president i august og har varslet en tøffere linje overfor gruppa. Han har også krevd endringer i fredsavtalen med FARC-geriljaen.

Norge og Cuba bidro som tilretteleggere for denne avtalen.

80 kilo sprengstoff

Den antatte gjerningsmannen døde da bilbomben ble utløst, ifølge påtalemyndigheten. Det skal ha vært 56 år gamle Jose Aldemar Rojas som kjørte bilen, en Nissan pickup, med en bombe som inneholdt 80 kilo sprengstoff.

Alt før forsvarsministerens anklage mot ELN, ble Rojas knyttet til geriljagruppen. Han har ikke noe kriminelt rulleblad fra før.

Myndighetene har ikke kunnet forklare hvordan bilen med sprengstoff klarte å passere politihøyskolens inngangsport. Inngangen er permanent beskyttet med bombehunder, tungt bevæpnede vakter og overvåkingskameraer.

– Vi er sterke

– Terroristene er ute etter å skremme oss som samfunn, og å angripe staten. Colombia vil vise at vi er en sterk og forent stat, og at vi ikke vil bryte sammen som følge av dette angrepet, sa landets president Ivan Duque da han besøkte politihøyskolen i etterkant av angrepet.

Colombia har hevet grensesikkerheten og kontrollen langs veiene som følge av angrepet, og presidenten har erklært tre dagers landesorg.

Væpnede konflikter i Colombia har siden 1958 krevd 260.000 menneskeliv og drevet 7 millioner mennesker på flukt, ifølge colombianske myndigheter.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag