RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Elsket Bushs Bagdad-besøk

(Foto: ScanpixAP Photo/Pablo Martinez Monsivais)
Sist oppdatert:
I et vanvittig PR-stunt dukket George W. Bush plutselig opp i Bagdad torsdag. Soldatene elsket det, og ekspertene tror besøket er bra for Bushs oppslutning. Se web-TV.

- Dette er absolutt storartet, sier sersjant Aaron Hildernbrandt fra Claremont i Florida.

- Jeg mener det er å vise virkelig personlig mot, sier kollegaen hans, sersjant Gilbert Nail fra Oklahoma.

Begge de to soldatene hadde nettopp returnert fra en patruljerunde i Saddam Husseins hjemby Tikrit da de fikk vite at sjefen var på besøk. Visitten var ikke varslet, og den ble først kjent etter at presidenten hadde forlatt den irakiske hovedstaden Bagdad to og en halv time etter at han ankom, skriver NTB-Reuters.

Bush besøkte den irakiske hovedstaden på amerikanernes familiehøytid thanksgiving, og gjennomførte også en symbolsk feiring sammen med en gruppe utvalgte soldater.

- Jeg lette bare etter et sted å få meg et varmt måltid. Takk for at dere inviterte meg på middag. Jeg kan ikke tenke meg en mer fremragende gruppe mennesker å spise thanksgiving-middag med, enn dere, sa Bush ydmykt ifølge BBC.

Bush lovet også at USA ville gjennomføre det de har begynt på i Irak.

- Vi stormet ikke over hundrevis av kilometer inn i hjertet av Irak, betalte den bitter pris av tap, overvant en hensynsløs diktator og frigjorde 25 millioner mennesker, bare for å flykte for en bande av røvere og drapsmenn, sa Bush til enorm jubel.

- Flott tiltak
Ikke uventet fikk besøket fikk voldsom oppmerksomhet i mediene, og for amerikanske soldater betydde det en oppmuntring i en tøff hverdag – om vi skal tro menig Michael Debratta, som tjenestegjør i Bagdad.

- Dette er et flott tiltak. Det at han faktisk kommer hit og tilbringer tid sammen med soldatene i ferien, er et bra tiltak. Dette er definitivt bra for moralen. Det at lederen vår faktisk er her på ferie får oss til å føle oss bedre, sier Debratta fra New York.

- Bush-opptur på kort sikt
Professor Bruce Buchanan ved University of Texas tror besøket vil føre til et oppsving i Bushs popularitet – i det minste på kort sikt.

- Det vil bety et politisk oppsving for ham på kort sikt. Selvsagt vil det være demokrater som sier at det ble gjort for å få fine bilder og at det var relatert til valgkampen, påpeker Buchanan, ifølge NTB-Reuters.

- Men det uventede i dette, elementet av risiko som ble assosiert med det og overraskelsesmomentet vil gi en positiv virkning på kort sikt, legger han til.

Byron Shafer, professor i statsvitenskap ved University of Wisconsin-Madison, mener Bush med visitten ønsker å understreke at han står ved forpliktelsene i Irak.

- Dette er en type symbolsk teater for å si: "Ja, jeg er forpliktet. Dette er et bilde på min personlige forpliktelse. Hvor mye mer forpliktet vil dere at jeg skal være? Jeg tilbrakte ferien min sammen med soldatene i Bagdad", sier han.

Inn sidedør
På forhånd var de 600 soldatene blitt fortalt at lederen for den amerikanske okkupantmakten i Irak, Paul Bremer, skulle lese opp en hilsen fra Bush.

I stedet for å lese, henviste Bremer til den med høyest rang på stedet. Uten forvarsel vandret Bush inn gjennom en sidedør, iført militærjakke.

- Jeg var bare ute etter et varmt måltid. Takk for at dere inviterte meg. Jeg kan ikke tenke meg noen bedre folk å spise thanksgiving-middag med, enn dere, sa Bush med tårer i øynene.

- Jeg kommer med et budskap på vegne av Amerika: Vi takker dere for det dere gjør, vi er stolte av dere, og Amerika står fullt og helt bak dere, lød det oppmuntrende budskapet fra presidenten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere