*Nettavisen* Nyheter.

Eluana er død

Foto: STR (AFP)

Faren har kjempet i ti år for at datteren skal få dø.

09.02.09 23:04

Eluana Englaro (37) har ligget i koma i 17 år etter å ha blitt hjerneskadd i en bilulykke i 1992 da hun var bare 20 år gammel.

Mandag opplyser italienske myndigheter at Eluana døde på en privatklinikk i Udine i Nord-Italia, som en følge av at legene sluttet å gi henne næring fredag, melder BBC.

Kjempet i ti år
Faren Beppino har kjempet i det italienske rettssystemet for at datteren skal få dø, men aktiv dødshjelp er forbudt i Italia.

Derimot var det en domstol i Milano som i fjor sommer vedtok at faren kunne fjerne næringstilførselen, og dermed la datteren dø.

Eluana ville vært død uten aktiv behandling, og beslutningen om å kutte næringstilførselen kan dermed ikke karaktiriseres som aktiv dødshjelp.

Likevel har Eluana har vært i sentrum for en dødshjelp-debatt i landet det siste året. Saken har vært svært kontroversiell og både pave Benedikt XVI og statsminister Silvio Berlusconi har engasjert seg personlig i debatten.

Paven uttalte forrige øndag at aktiv dødshjelp ikke er riktig, og mener at de som har smerte isteden skal bli hjulpet til å konfrontere det.

Ville redde Eluana
Statsministeren sa i forrige uke at han ville gjøre alt i sin makt for å redde livet til kvinnen.

Berlusconi utarbeidet et dekret i forrige uke som skulle hindre legene fra å stanse næringstilførselen til Eluana, men president Giorgio Napolitano nektet å signere resolusjonen. Dermed kunne legene ved privatklinikken kutte næringstilførselen og la Eluna dø.

Faren har hele tiden hevdet at datteren tidligere har gitt uttrykk for at hun ønsket å dø dersom hun endte i koma.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag