Empire State 75 år

Foto: Scanpix/AFP

New Yorks kronjuvel jubilerer. Se bildene nederst!

02.05.06 08:02

Verdens mest berømte skyskraper, Empire State Building fyller 75 år i dag.

I flere tiår var Empire State verdens høyeste skyskraper.

Hemmelig
De 102 etasjene ble reist på ett år og 45 dager i skarp konkurranse med Chrysler-bygningen lenger nord på Manhattan. Arkitektene Shreve, Lamb og Harmon hadde hele tida for seg at bygget skulle bli verdens høyeste. Da bygget åpnet 1. mai 1931 var antennen på toppen forlenget i hemmelighet, slik at bygget strakk seg 381 meter til værs, 62 meter høyere enn Chrysler-bygget.

Empire State Building beholdt rekorden helt til tvillingtårnene ved World Trade Center sto ferdig i 1973.

Lys
Etter terrorangrepene 11. september, ble Empire igjen det høyeste bygget på Manhattan. Dersom du velger å ta trappen, har du 1860 trappetrinn foran deg før du når toppen.

Om kvelden blir toppen av skyskraperen opplyst. Fargene skifter fra dag til dag. I løpet av den siste uka har toppen vært gul og hvit for å markere påsken og våren, grønn og blå for å markere filmfestivalen Tribeca, og hvit, som var den opprinnelige belysningen. Fra 28. til 30. april var det ikke lys på bygget om kvelden, for å minne newyorkerne om hvordan Manhattan så ut før Empire State ble reist. Jubileumsdagen 1. mai vil tårnet lyse i hvitt, samme farge som på åpningsdagen.

Her kan du lese mer om Empire State Building (ekstern lenke).

Her kan du besøke Empire fra PC-en din (ekstern lenke)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag