En amerikaner drept - 34 skadd

Én amerikansk soldat ble drept og 34 andre skadd i et granatangrep mot en militærbase vest for Bagdad sent onsdag kveld.

08.01.04 07:18

Ifølge en uttalelse fra det amerikanske forsvaret ble militærbasen truffet av seks granater, melder NTB-Reuters.

Soldatene fikk førstehjelp på stedet, og flere av dem ble senere fraktet vekk fra åstedet for ytterligere behandling.

Det var torsdag morgen uklart hvor alvorlig såret soldatene var. Ifølge en talsmann kunne noen av de sårede vende tilbake til tjeneste kort tid etterpå. Angrepet som fant sted i det såkalte sunnitriangelet der Saddam Hussein hadde sin maktbase, er et av de største som har funnet sted i løpet av de siste ukene, ifølge CNN.

Opprørere i Irak har gjentatte ganger de siste månedene skutt granater mot amerikanske militærbaser, men uten å forårsake mye skade.

Fanger løslates
Bare noen timer før militærbasen vest for Bagdad ble angrepet holdt USAs sivile administrator i Irak, Paul Bremer, en tale hvor han kunngjorde at hundrevis av irakiske fanger skal løslates.

Amnestiet omfatter 506 fanger, og de første 100 løslates allerede torsdag. De øvrige settes på frifot i løpet av de neste ukene.

- De som nå blir satt fri, har gjort sine feil og innrømmet det. Vi er innstilt på å gi dem en ny sjanse, sa Bremer.

Rundt 12.000 irakere sitter fanget rundt om i Irak, opplyser amerikanske tjenestemenn til CNN.

Urettferdig
Iraks øverste sjiamuslimske leder, ayatolla Ali Sistani, sa onsdag at de amerikanske planene for å overgi makten til irakerne er urettferdig. I en uttalelse sa Sistani at opprettelsen av en overgangsregjering i juni og valg neste år ikke er i nærheten av å sikre en rettferdig representasjon av det irakiske folket.

Ali Sistani sa videre at han mener valg burde holdes før juni, men at han var blitt fortalt at det var umulig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.