RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En av seks bor i slummen

De fattige kan få det verre med norsk bistand.
De fattige kan få det verre med norsk bistand. (AFP)
Sist oppdatert:
En milliard mennesker lever sine liv i en av verdens storbyers slumområder. FN tror tallet vil bli doblet i løpet av 30 år uten radikale forandringer.

Og ikke nok med det: I 2050 kan antall innbyggere i verdens slummer overstige 3,5 millioner, skriver FNs bosettingsprogram Habitat i en fersk rapport.

37 storbyer
Studien er basert på undersøkelser fra slumområder i 37 storbyer rundt om i verden, melder BBC.

Ifølge rapporten bodde 924 millioner mennesker i slumområder i 2001. Det utgjør 31,6 prosent av verdens urbane befolkning. Det er ikke overraskende i u-landene at det er flest som bor i slum-områder.

Store forskjeller
Det er stor forskjell på verdensdelene. Mens bare 6,2 prosent av byboerne i Europa bor i slum, bor 71,9 prosent av den urbane befolkningen i Afrika syd for Sahara i slum-områder.

FNs generalsekretær Kofi Annan skriver i sitt forord til rapporten at verdenssamfunnet har et kollektivt ansvar for å møte ufordringen.

"Tidsinstilt bombe"
- Dette er en tidsinstilt bombe, sier Habitats politiske sjefanalytiker Naison Mutizwa-Mangiza.

Organisasjonens direktør Anna Tibaijuka påpeker at bildet er entydig verden over: Det går en strøm av fattige mennesker fra landbruksområdene og inn til de store byene.

- Vi regner med at verden vil ha ni milliarder innbyggere i år 2050, og at seks milliarder av disse vil bo i byene. Og av de seks milliardene vil drø yt halvparten, det vil si 3,5 milliarder, måtte ta til takke med slumområ der, spår Tibaijuka, ifølge NTB-AFP-Reuters.

60 prosent i Asia
Om lag 550 millioner mennesker bor i dag i slumområdene i Asia, og disse asiatene utgjør 60 prosent av verdens slumbeboere. Til sammeligning er tallet i Afrika 187 millioner og i Latin-Amerika 128 millioner, går det fram av Habitats statistikk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere