En drept og tre skadet etter skyting i København – gjerningsmenn på frifot

Bildet viser kulehull i vinduet på kulturhuset Krudttønnen i København. Tre politibetjenter ble skadet i skytingen.

Bildet viser kulehull i vinduet på kulturhuset Krudttønnen i København. Tre politibetjenter ble skadet i skytingen. Foto: Mathias Øgendal (NTB scanpix)

Politiet bekrefter at en mann er drept og tre skadet etter skyting i København.

14.02.15 20:56

Dansk politi bekrefter at en mann er drept og tre politifolk er såret etter en skyteepisode i København.

Ifølge dansk TV 2 bekrefter at det er sivil person på 40 år som er drept.

Dansk politi bekrefter like etter klokken 18 at fluktbilen er funnet på Borgervænget på Østerbro. Tidligere lørdag skal politiet ha gått ut med at det var to gjerningsmenn, men like etter klokka 20 lørdag skriver det danske politiet i en pressemelding at den foreløpig etterforskningen tyder på at det bare var én gjerningsmann.

Drapsforsøk på Muhammed-tegner
Dansk politi anser hendelsen som et terroangrep og et attentatforsøk på den svenske kunstneren Lars Vilks. Det opplyser innsatsleder Jørgen Petersen til Ekstra Bladet.

Vilks har blant annet gjort seg bemerket som Muhammed-tegner, og var en av dem som tegnet Muhammed i Jyllands-Posten i 2006. Vilks skal imidlertid ha kommet uskadd fra angrepet.

Én gjerningsmann skal være på frifot.

Politiet trodde først det var to gjerningsmenn, men opplyste senere at det bare var én.

De sier det dreier seg om en 25 til 30 år gammel mann, som er rundt 1,85 høy, har en atletisk bygning og arabisk utseende, er lys i huden og med svart glatt hår. Han hadde mørk jakke og bukser.

Les også: København-politiet med signalement på den ettersøkte

Dansk politi skriver at de vil komme i kontakt med personen på bildet, eller med folk som har sett ham. Foto: Københavns Politi

Gjerningsmannen greide ikke å komme seg inn i det godt sikrede lokalet, men skjøt utenfra gjennom vinduene. Etter angrepet kapret han en mørk VW Polo, som senere ble funnet forlatt på Borgervrænget på Østerbro.

Politiet bekrefter at det var en sivil mann på rundt 40 år som ble drept i angrepet. De tre politimennene som er såret, er utenfor livsfare. To av dem er livvakter fra PET, som tilsvarer norske PST.

Jyllands-Posten har snakket med Palle Vedel, som er teknisk sjef ved kulturhuset, der skyteepisoden skjedde. Han forteller at en mann skal ha gått inn i foajeen og begynt å skyte rundt seg med det som så ut som en automatrifle.

– Politiet besvarte ilden, og det var mange skudd. Jeg var på kjøkkenet, og derfra så jeg en maskert gjerningsmann som løp vekk fra stedet mens han fortsatt å skyte, forteller han.

Les også: Erna Solberg: - Vold og terror skal ikke begrense oss

200 kuler
Den franske ambassadøren til Danmark, Francois Zimeray var også tilstede på debattmøtet. Han skal ha kommet uskadd fra hendelsen, men forteller om stor dramatikk.

- De skjøt på oss fra utsiden. Det var med samme intensjon som (angrepet på) Charlie Hebdo, men de lykkes ikke å komme inn, sier han til nyhetsbyrådet AFP.

- Intuitivt ville jeg sagt at det var minst 50 skudd, men politiet her sier 200, sier han, og forteller at kulene gikk gjennom dørene, mens folk kastet seg ned på gulvet.

- Vi klarte å rømme fra rommet, og nå står vi innendør, fordi det fortsatt er farlig. Angriperne har ikke blitt tatt, og de kan fortsatt være i nabolaget, sier han.

Følg direkterapportering nederst i saken.

Les mer om angrepet i København:
Gjerningsmennene kapret bil etter Vilks-attentatet
Vebjørn Selbekk: - Jeg er dypt preget

Fransk ambassadør: - Samme intensjon som angrepet på Charlie Hebdo
UD: – Ingen meldinger om nordmenn på debattmøtet

Al-Qaida: 100.000 dollar til den som tar livet av Lars Vilks
Oslo-politiet følger situasjonen i København nøye

Etterlyser gjerningsmenn og fluktbil
De to gjerningsmennene skal ha løpt fra stedet, og flyktet videre i en Volkswagen Polo. Danske politi etterlyser nå gjerningsmennene, men ber folk være varsomme.

Tungt bevæpnet politi leter med hunder i området rundt Krudttønden etter skyteepisoden lørdag ettermiddag. Foto: Str / Scanpix Denmark (NTB scanpix)

«Etter skytingen flyktet gjerningsmennene i en mørk VW Polo med registreringsnummer AT 25919 ned Jagtvej. Hvis noen ser kjøretøyet, må de kontakte politiet. Man må ikke forsøke å ta kontakt selv», sier politiet i en pressemelding.

Fluktbilen skal nå altså være funnet.

De to gjerningsmennene skal ha hatt på seg sorte klær, og de skal ha snakket dansk.

Det skal ha vært en rekke politibetjenter til stedet i forbindelse med arrangementet, og nå har også tungt bevæpnede styrker kommet til stedet. Politiet søker også i området med hunder.

Muhammed-tegner målet
Skytingen skjedde under debattmøtet «Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed» på kulturhuset «Krudttønden» på Østerbro lørdag, melder Jyllands-Posten.

På arrangement skal blant annet den franske ambassadøren ha snakket om utfordringer med islamisme og ytringsfrihet, melder Ekstra Bladet.

Lars Vilks. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Lars Vilks, som omtales som Muhammed-tegner og kunsthistoriker snakket også på møtet. Han har tidligere vært utsatt for trusler og angrep etter at han tegnet profeten Muhammed som en hund i 2007.

Vilks har sagt at han har levd med skjerpede sikkerhet etter angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i januar.

Vilks gjemte seg i et kjølerom da skytingen skjedde.

Helle Merete Brix, som leder Lars Vilks-komiteen, sier til dansk TV 2 at tegneren gjemte seg etter at de hørte skudd.

- Lars Vilks er sindig mann. Det er ingen som synes det er behagelig når noen forsøker å begå et attentat mot deg. Vi lå i kjølerommet og holdt hverandre i hånden og fortalte dårlige vittigheter. For hva skal man ellers gjøre i en slik situasjon? Hans livvakter gjorde en formidabel jobb, sier hun.

HTML EMBED


Mye politi tilstede
Kilder Ekstra Bladet har snakket om forteller om stor dramatikk i lokalet.

- Folk la seg ned på gulvet. Vi visste med en gang at det var alvor, sier kilden Ekstra Bladet har snakket med.

Vedkommende forteller at to politibetjenter skal ha blitt skutt.

– En hinket rundt, den andre lå på gulvet i foajeen, forteller vitnet.

Dansk politi har senere bekreftet at tre av deres tjenestemenn ble skadet i skytingen.

Den franske ambassadøren til Danmark skal ha talt om utfordringer knyttet til islamisme og ytringsfrihet da det ble avfyrt skudd i foajeen. Flere skal ha prøvd å løpe ut.

Politiets Etterretgningstjeneste (PET) bekrefter at det har skjedd en episode, og flere etterforskere skal være på vei til stedet.

– Det var masse PET-folk der, og vi ble alle sjekket før vi fikk gå inn. Jeg tror det ble skutt i omtrent to minutter. Det kom folk inn, heldigvis var det PET-folk. Den ene var skutt i beinet. De tilkalte forsterkninger. De kom løpende gjennom lokalet med pistolene hevet og fikk så Lars Vilks ut en bakdør, forteller satireforskeren Dennis Meyhoff Brink, som var på møtet, til Jyllands-Posten.

HTML EMBED


Fortsatte arrangementet
På Twitter ligger det nå flere bilder fra hendelsen, og man kan også se en politibetjent bli kjørt bort på båre.

Det spekuleres også i om det er Lars Vilks livvakter som skal ha blitt skadet i skytingen. I følge Jyllands-Posten skal Vilks ha blitt evakuert fra møtet, som ble gjenopptatt like etter klokken 16.

- Vi fortsetter uansett arrangmentet. Dette kan ikke stoppe oss, sier Niels Ivar Larsen, som styrer paneldebatten.

Saken oppdateres.

HTML EMBED
!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");


HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js';ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.