RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En ellevill flytur er over

Sist oppdatert:
Steve Fossett landet lørdag kveld i England, etter å ha flydd i 76 timer.

42.467,5 kilometer. Merk deg tallet med en gang. Dette er nemlig verdensrekorden i nonstop langdistanseflyging.

Rekorden ble satt lørdag da eventyreren Steve Fossett (61) landet på Bournemouth International Airport, stuptrøtt og veldig lykkelig.

Fossett har sittet våken bak spakene fra Florida og østover jorda rundt, over atlanteren, det indiske hav, stillehavet og over atlanteren igjen - alt på «én tank».

Menyen under turen bestod av næringsrik milkshake.

Dramatisk
Dramatikken har ikke uteblitt på turen: Etter at han nådde et bestemt punkt i Atlanterhavet på vei hjem til landing i England, måtte Fossett bestemme seg for om han ville prøve å avslutte turen, eller snu. Under avgang fra Florida onsdag, mistet flyet nemlig mye drivstoff, og lørdag var reservene i ferd med å renne ut.

Fosset valgte å fortsette, noe han neppe angrer på nå.

Landingen skulle skje ved Kent International Airport i Manston lørdag, men på grunn av tekniske problemer ble det altså landkjenning litt lenger sør i England, i Bournemouth.

13 tanker
I 2005 fløy Fossett jorda rundt uten drivstoffylling på 67 timer. Som forrige gang brukte Fossett protypen Virgin Atlantic Global Flyer også nå.

Flyet, som er bygget i grafitt, er vel 13 meter langt og har et vingespenn på 34,2 meter. Til sammen 13 tanker rommer rundt 9000 kilo drivstoff (en parafinblanding).

Rekord fra 1986
Med dagens landing etter 42.467,5 kilometer, har Fossett slått den tidligere verdensrekorden i nonstop langdistanseflyging med 2.257,5 kilometer. Rekorden ble satt allerede i 1986 av Voyager-flyet med pilotene Dick Rutan og Jeanna Yeager om bord.

Fakta om Virgin Atlantic Global Flyer:

Vingespenn: 114 fot

lengde: 44.,1 fot

Høyde: 13.3 fot

Totalvekt: ca 10.000 kilo

Vekt uten drivstoff: Ca 1500 kilo

Marsjhøyde: 45.000 fot

Motor: Enmotors turbofan

Fossett har holdt seg mer eller mindre våken under hele turen, men har nok duppet av fem minutter nå og da. I fall noe skulle gå galt, har Fossett hatt med seg en fallskjerm-pakning utstyrt med redningsflåte og satellitt-sender.

Mistet drivstoff
Fossett tok fra fra Kennedy Space Center i Florida litt etter klokken 13.30 onsdag norsk tid. Avgangen fra Kennedy-basen ble forsinket med nærmere ett døgn på grunn av en drivstofflekkasje.

På vei mot marsjhøyden på 45.000 fot, førte en lekkasje til at Fossett mistet nærmere 350 kilo av drivstoff-forsyningen, melder AP. Det tilsvarer omtrent fire prosent av drivstoffet.

På grunn av den høye lufttemperaturen ved avgang brukte Fosset lenger tid enn beregnet på å nå marsjhøyden.

Les mer om ferden her(ekstern lenke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere