Gå til sidens hovedinnhold

- En hån

I Irak er reaksjonene på dødsdommen mot Saddam Hussein er delte. Regjeringen er fornøyd, men sunniene klager.

En talsmann for den irakiske regjeringen sier Saddam Hussein har fått som fortjent etter at en irakisk domstol dømte han til døden ved hengning. Et sunni-arabisk parlamentsmedlem kaller imidlertid dommen for politisk.

- Dette er en politisk dom fra en politisk domstol, sier en sunni-arabisk parlamentariker. Han ber om ikke å bli sitert ved navn fordi han frykter voldelige reaksjoner.

- Som fortjent
- Dommen var som forventet, sier Ali al-Dabbagh, talsmann for den sjia-ledede koalisjonsregjeringen. Dette er minste Saddam Hussein fortjener for sine store forbrytelser, sier han ifølge Reuters.

Den kurdiske visestatsministeeren Barham Salih, sier til Reuters at retten har vært profesjonell og rettferdig.

- Saddam har fått den rettferdigheten han frarøvet det irakiske folk i over 35 år, sier han.

- Jeg håper dommen vil markere en avslutning på en tragisk og brutal episode i Iraks historie. Vi må aldri glemme, og vi må alltid være vaktsomme så tyranniet ikke reiser seg igjen i Irak – men nå er det på tide å gå videre, sier Salih.

Abdul Aziz al-Hakin, leder for den største sjia-blokken i regjeringen, ønsker dødsdommen velkommen, men sier det nå er på tide for irakere å stå samlet.

- Det som skjedde mot Saddam var en lærepenge for alle – alle tyranner får som fortjent i hendene på de som har lidd urettferdighet, sier Hakim. Han var tidligere leder for Badr-brigaden som kjempet mot Saddam fra eksil i Iran.

- En hån
Saddam Husseins forsvarere sier dødsdommen mot Saddam Hussein er ulovlig og politisk motivert.

- Dette er en hån mot rettferdigheten og en dom som felles av en falsk og ulovlig domstol opprettet av den amerikanske okkupasjonen. Den vil aldri kunne gi en rettferdig rettssak, sier forsvarsadvokat Bushra al-Khalil til Reuters i Amman, der forsvarsadvokatene holder til.

Også to andre av Saddam Hussein er dømt til hengning. Dommene blir automatisk anket, og ankesaken mot Saddam Hussein begynner mandag.

- Forhåndsdømt
- Dommen var klar på forhånd og skal markedsføre Bush i det amerikanske kongressvalget, sier forsvarsadvokat Qadoud Fawzi Shams Eddin til Reuters fra Bagdad.

Dette er det minste Saddam fortjente, for hans forbrytelser var store. Ingen videre straff var mulig, sier Ali al-Dabbagh, talsmann for Iraks statsminister Nuri al-Maliki.

Malcolm Smart, sjef for Midtøsten- og Nord-Arika-desken i Amnesty International beklager dødsstraffen.

- Vi mener rettssaken ikke var rettferdig, og at retten ikke var upartisk, sier Smart til Reuters. Han påpeker at det ikke ble gjort nok for å i vareta sikkerheten til forsvarsadvokatene og vitnene.

- Alle har rett til en rettferdig rettergang, selv de som er tiltalt for så store forbrytelser som Saddam Hussein var, og dette har ikke vært en rettferdig rettssak, sier Smart.

- Milepæl for Irak
USAs ambassadør til Irak, Zalmay Khalilzad kaller dommen en milepæl for Irak.

- Landet tar enda et stort steg mot opprettelsen av et fritt samfunn basert på lovlig styre. Selv om irakerne står overfor vanskelige dager i ukene som kommer, er det en mulighet til å samle seg og bygge en bedre fremtid nå som boken om Saddam og hans regime er lukket, sier han.

Storbritannias utenriksminister Margaret Becket sier hun er glad for at Saddam Hussein og de andre tiltalte har møtt rettferdighet og må stå til ansvar for sine forbrytelser.

- Saddam Husseins regime begikk avskyelige forbrytelser, sier hun.

- Gode nyheter
Kuwaits tidligere oljeminister Ali al-Baghli er glad for dommen. Han mener Saddam Hussein fortejener å bli hengt for det han gjorde både mott sitt eget folk og mot nabolandene.

Jeg mener rettssaken og dommen var rettferdig. Jeg håper den vil bli utført snart, sier han til Reuters.

Reklame

Husker du disse to idiotene?