RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
THE DAILY SHOW med Trevor Noah fikk et gjensyn med Jon Stewart under mandagens sending.
THE DAILY SHOW med Trevor Noah fikk et gjensyn med Jon Stewart under mandagens sending. (Skjermdump fra The Daily Show)

En hissig Jon Stewart kom tilbake til The Daily Show

Komikeren har skapt en folkeaksjon i USA.

NEW YORK (Nettavisen): Jon Stewart var programleder for «The Daily Show» hos Comedy Central i en årrekke – fra 1999 til august 2015 – og snakket seg til en viktig samfunnsrolle i USA gjennom sitt satiriske blikk på nyheter og politiske hendelser.

Mandag kveld var han tilbake, som gjest hos programmets nye frontfigur, Trevor Noah.

Stewart ønsket å ta opp «The James Zadroga 9/11 Health and Compensation Act», som utløp i slutten av september.

Denne loven sørget for at ansatte i politi, brannvesenet og andre etater som jobbet med oppryddingen etter terrorangrepet på World Trade Center i New York 11. september 2001, fikk støtte til medisin og behandling.

4,2 milliarder dollar ble satt av til behandling gjennom Zadroga-loven.

Rundt 33.000 mennesker i USA sliter med sykdom relatert til terrorangrepet 11. september. Mange av disse arbeiderne, som kalles «first responders», pustet inn giftig luft og ble syke.

Angivelig skal så mange som 4000 «first responders» og overlevende ha fått kreft etterpå.

Først i juni 2002 var luften på samme nivå som før ulykken.

JON STEWART tok opp Zadroga-loven for fem og et halvt år siden, og bidro til at den ble vedtatt da. Den gang hadde han med seg et panel med «first responders» som fortalte om sine erfaringer etter 11. september. Stewart ville hentet tilbake det samme panelet nå, men Kenny Specht (til høyre) var den eneste som var frisk nok til å stille opp. To av de tre andre er for syke, mens den tredje er død.

Nå har Zadroga-loven altså gått ut på dato. Det er ikke penger igjen, selv om mange fremdeles sliter med sykdom. Jon Stewart peker ut to personer som hovedansvarlig for at loven ikke er forlenget: Speaker Paul Ryan og Senatets majoritetsleder Mitch McConnell.

- Vi ser, med alt som foregår i verden i dag, hvor viktig for dette landet våre «first responders» er, sier Stewart ifølge Huffington Post.

Under mandagens «The Daily Show» oppfordret han seerne til å kontakte politikerne med oppfordring om å forlenge Zadroga-loven, samt bruke hashtagen #worstresponders.

Responsen var fenomenal. Bare i løpet av den tiden det tok å skrive denne artikkelen, dukket det opp 600 twittermeldinger med #worstresponders.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere