RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En knapp slukket Sverige

Foto: Janerik Henriksson (Scanpix)
Sist oppdatert:
Her er årsaken til tirsdagens strømbrudd som mørkla Sør-Sverige og store deler av Danmark. Ett trykk på en knapp i atomkraftverket i Oskarshamn førte til at 3000 megawatt forsvant.

Operatørene ved Oskarshamnverket var tvunget til å foreta en såkalt hurtigstopp da det oppsto problemer med nivået i reaktorbassenget, forteller Carl-Johan Kemgren ved Oskarshamnverket til avisen Expressen. Årsaken var en ventil som sviktet.

Handlingen ble altså gjort med viten og vilje, men konsekvensene ble atskillig større enn man hadde forventet.

Kjedereaksjon
Da atomreaktoren ble stanset, forsvant 1151 megawatt fra det svenske el-nettet. Under normale omstendigheter skal en slikt hurtigstopp kunne skje uten problemer, men tirsdag utløste strømsvikten en kjedereaksjon da en fordelingsstasjon utenfor Varberg kortsluttet fem minutter senere. Kortslutningen skyldtes trolig uværet.

Fordelingsstasjonen håndterer deler av kraften som produseres ved kraftverket i Ringhals. Dette kraftverket ble stanset som følge av kortslutningen. Dermed var en strømproduksjon på 3000 megawatt forsvunnet. Dette utgjorde rundt 20 prosent av landets strømforbruk på det tidspunktet.

Resultatet var at belastningen på nettet så stort at det kollapset.

Reparert
Ut over ettermiddagen fikk stadig flere områder strømmen tilbake. I Danmark fikk de siste abonnentene i Græsted, Gilleleje og Dronningmølle i Nordsjælland strømmen tilbake i 22-tiden, skriver Berlingske Tidende.

Det er ikke meldt om skader på folk eller eiendom som følge av strømsvikten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere