Gå til sidens hovedinnhold

En milliard mangler rent vann

En sjettedel av jordens befolkning har ikke tilgang til rent drikkevann.

Torsdag er det verdens vanndag, og vann er i ferd med å bli et luksusgode. Hvert 15. minutt dør en person av vannrelaterte sykdommer.

En milliard mennesker, en sjettedel av jordens befolkning, har ikke tilgang til rent drikkevann, viser tall som FN la frem i forbindelse med markeringen av dagen.

FN har et mål om å redusere dette tallet til 500 millioner innen 2015, og temaet for dagen i dag er hvordan vi skal kunne leve med vannmangel.

Ifølge FN bor 2,4 milliarder mennesker også under svært dårlige sanitære forhold. I Afrika bruker man i gjennomsnitt fem timer hver dag på å hente vann.

- Mangelen på rent vann og vann med svært dårlig kvalitet forårsaker ti ganger så mange dødsfall som alle krigene som utkjempes på kloden til sammen, sier Loic Fauchon, president i Verdens vannforum, til AP.

Han sier vi må bruke teknologiske nyvinninger i jakten på løsninger på det alvorlige problemet. For eksempel bør vi se på muligheter for å trekke salt ut av sjøvann, og transportere rent vann over lange distanser.

Fauchon advarer om at rent vann vil koste.

- Vi kommer til å måtte betale med for tilgangen til vann, mer for distribusjonen og mer for rensing, sa han.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger