*Nettavisen* Nyheter.

En milliard mennesker sulter

Foto: ALANAH M. TORRALBA (EPA)

Aldri har så mange hatt for lite mat på bordet.

19.06.09 20:45

Nye tall fra FN viser at over en milliard mennesker sulter – en økning på rundt 100 millioner mennesker, melder BBC.

Ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) er det et rekordhøyt tall, og finanskrisen må ta deler av skylden.

At en sjettedel av verdens befolkning sulter, er en alvorlig trussel mot verdensfreden, mener generaldirektør i FAO Jacques Diouf.

- Vi må snarest hamre ut en bred enighet om total og rask utryddelse av sult i verden, og ta de nødvendige skritt, sier Diouf til BBC.

Nesten alle verdens sultende bor i utviklingsland, bare 15 millioner av de sultende bor i industrilandene.

Blir rikere, men..
Økningen i antall sultende skyldes i hovedsak lavere inntekter og økt arbeidsledighet, som igjen reduserer tilgangen til mat for fattige. Men, tallene står i sterk kontrast til andre tall som viser at industrilandene blir stadig rikere.

- Det er første gang i menneskehetens historie at så mange sulter i verden. Og det er en selvmotsigelse fordi store deler av verden er svært rik, tross den økonomiske krisen, sier FAO-talsmann Kostas Stamoulis.

Diouf ber verdens ledere å gi utviklings- og økonomisk støtte for å øke matproduksjonen, spesielt til småbønder.

- Investeringer i landbruket må økes fordi det for flertallet av fattige land er essensielt med en sterk landbrukssektor for å overvinne fattigdom og sult, og det er en forutsetning for økonomisk vekst, mener Diouf.

Redusert kjøpekraft
FNs tall viser også at prisen på mat var 24 prosent høyere i 2008 enn i 2006.

- For fattige forbrukere, som bruker opp til 60 prosent av inntekten på mat, betyr dette en sterk redusering av kjøpekraften, heter det fra FAO.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.