RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En million på flukt fra orkan

Ingmar Sprude i Florida har spikret igjen vinduene og sikret huset i påvente av orkanen «Charley»
Ingmar Sprude i Florida har spikret igjen vinduene og sikret huset i påvente av orkanen «Charley»
Sist oppdatert:
Over en million mennesker var fredag morgen norsk tid på flukt fra uværet i Mexicobukta. På Cuba ble mer enn 200.000 fastboende og rundt 2.000 utenlandske turister evakuert.

I delstaten Florida sørøst i USA ble nesten en million personer oppfordret til å komme seg i sikkerhet for orkanen «Charley». Faren var ifølge meteorologene spesielt stor i byene Tampa og St. Petersburg på Floridas vestkyst.

«Charley» vokste i løpet av torsdagen i styrke, inntil det ble målt vindhastigheter på nesten 170 kilometer i timen. Det var ventet at den ville ramme Cubas hovedstad Havana når som helst etter klokken 01 lokal tid (03 norsk tid) fredag.

Bulldoser
Meteorologer ved USAs nasjonale orkansenter i Miami fryktet at «Charley» ville bli enda voldsommere, når den kom ut over det varmere vannet i Mexicobukta. Som den rene bulldoser ville den da skyve meterhøye vannmasser i retning av Tampa.

Meteorologene spådde at byen kunne bli rammet av en springflo på tre til seks meters høyde. I så fall ville havnebyen med vel 320.000 innbyggere neppe kunne unngå alvorlige materielle skader, ble det sagt.

Tampa bys hjemmesider på internett var fredag morgen fulle av råd og vink om hvordan folk kunne forberede seg på uværet. Innbyggerne fikk vite hvor de kunne hente sandsekker og hvordan de best kunne beskytte husene sine mot vannskader ved en oversvømmelse.

Fenomen
Årets orkansesong i USA begynte med et uvanlig naturfenomen, da det.for første gang på nesten 100 år ble observert to virvelstormer på vei mot Florida samtidig. Sist delstaten ble truffet av to slike uvær på rad, var i 1906.

Til alles lettelse, gjorde den første virvelstormen – «Bonnie» – ikke særlig alvorlig skade da den torsdag rammet Floridas vestkyst. Etter at den nådde kysten ved Apalachicola gikk «Bonnie» i oppløsning, uten at den var kommet opp i orkans styrke.

Amerikanske myndigheter har bedt alle turister forlate The Keys, en langstrakt gruppe småøyer utenfor sørkysten av Florida. For næringslivet på øyene kan en slik masseflukt midt i den beste turistsesongen bli en økonomisk katastrofe. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere