RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En romjobb venter på deg

Foto: NASA (Norsk Romsenter)
Sist oppdatert:
Nå har du sjansen til å komme nærmere verdensrommet.

Lyst til å studere eller jobbe med rommet? spør Norsk Romsenter.

LES OGSÅ: Romturisme for alle

Men har du lyst til å jobbe i rommet er det kanskje ikke så mye å hente her. Den europeiske romorganisasjonen ESA søker nemlig ikke astronauter denne gangen. De er i Norge for å få tak i flere studenter og nyutdannede som kan innta alt fra praktikantstillinger til faste jobber.

ESA ingen fordel
- En jobb hos ESA gir nok ingen fordeler i forhold til en mulig jobb som astronaut, sier Marianne Vinje Tantillo, seksjonssjef for forskning og romstasjon ved Norsk Romsenter, til Nettavisen.

Hun erindrer at det var en utlysning etter astronauter for et år siden. Her søkte flere nordmenn, men om noen av disse er med i den siste utvelgelsen vet hun ikke.

I tillegg til de fysiske og psykiske kravene som stilles til en slik jobb, er romorganisasjonene på jakt etter spesifikke kvalifikasjoner som leger, forskere og teknikere sitter inne med.

Tapte mot Fuglesang
- Drømmen om å jobbe i rommet bor nok i mange av oss. Selv søkte jeg på astronautjobb i ESA på 90-tallet, men jeg nådde ikke helt opp, sier Pål Brekke, seniorrådgiver ved Norsk Romsenter.

- Som kjent «vant» Christer Fuglesang, legger han til.

Brekke kjenner både svensken Fuglesang og to andre astronauter.

- De har fortalt en god del om hvor spesielt det er å få jobbe i rommet. Det å være med på forskning og utvikling helt i forkant av det som er teknisk mulig, sier Brekke til Nettavisen.

Les mer om Christer Fuglesang på Wikipedia.

- De er med på å bane vei for alle oss andre som innen dette århundre vil kunne oppleve romferder. Den kunnskapen de opparbeider seg vil være helt vesentlig for at andre skal lykkes i lange romferder til Månen og Mars.

Norske muligheter
Brekke mener mulighetene til en astronautjobb ligger der også for norske ungdommer.

Enn så lenge kan man holde seg orientert gjennom mulighetene som nå ligger åpne hos den europeiske romorganisasjonen.

Tirsdag dukket ESA opp på IAESTEs Næringslivsdager ved NTNU i Trondheim. Tidligere har de vært i Bergen og senere er det Oslo som får besøk.

- Rekrutteringen er et ønske om å fylle opp en norsk kvote hos organisasjonen. Derfor går de nå aktivt ut mot studenter. Det viser seg at norske studenter ofte holder seg til det norske arbeidsmarkedet, siden det både er trygt og godt, sier Vinje Tantillo.

- Det er ingen grunn til ikke å søke. Nordmenn er faglig sterke og engelsk er et språk vi behersker godt.

Her skulle det være noe for enhver, mener hun. ESA trenger alt fra sekretærer, jurister og revisorer til ingeniører, medisinere og forskere.

Her kan jakten på romjobben begynne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere