RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En stat hver

Sist oppdatert:
Clinton vant knepent i Indiana, mens Obama tok hjem seieren i Nord-Carolina.

Tirsdag var det nominasjonsvalg for Demokratene i delstatene Indiana og Nord-Carolina, og etter midnatt begynte de første valgresultatene å dryppe inn. Hillary Clinton har utpekt seg selv som vinner i Indiana, og ifølge CNN vinner hun med knapp margin. I Nord-Carolina ligger Barack Obama an til å vinne med tosifret antall prosentpoeng. Dermed har de to rivalene vunnet hver sin stat i det mange hadde håpet skulle bli en avgjørende runde. Nå fortsetter i stedet dragkampen om å bli Demokratenes presidentkandidat og den som skal utfordre republikanernes kandidat, John McCain.

De første valglokalene i Indiana stengte ved midnatt, og alle var stengt klokken 01.00. Men i 02-tiden meldte CBS News at Clinton vinner i delstaten. Kun ett valgdistrikt, Lake, har ennå ikke levert sine resultater, men utfallet der kan snu racet i Indiana til Obamas favør.

Lake ligger nemlig nær Obamas hjemby Chicago og får nyhetssendinger derfra. Befolkningen i Lake kjenner dermed Obama godt, og valgdistriktet har også en stor afroamerikansk befolkning.

I Nord-Carolina stengte valglokalene klokken 01.30 og der utpekte CNN Barack Obama som vinner i øyeblikket valglokalene stengte. Han ligger an til å vinne med tosifret antall prosentpoeng der. En av forklaringene er at delstaten har en stor afroamerikansk befolkning.

Bombetrussel
Det ble en dramatisk valgkveld i Indiana på flere måter for Obama. Tre av hans valgkontorer i delstaten måtte evakueres og gjennomsøkes etter at det ble ringt inn en bombetrussel, ifølge AP.

Trusselen ble ringt inn til en TV-stasjon i Terre Haute, og de var rettet mot valgkontorene i Terre Haute, Vincennes og Evansville. Truslene skal ikke ha forstyrret Obamas valgkamporganisasjon nevneverdig, opplyser en talsmann for presidentkandidaten.

Må vinne
Utfallet av nattens valg kan bli avgjørende for Clinton, for hele 187 delegater står på spill. Hun må vinne Indiana og tape med minst mulig margin i Nord-Carolina for å knappe innpå Barack Obamas delegatforsprang.

Men en seier i Indiana kan være ubetydelig, fordi Obama ligger an til en solid seier i Nord-Carolina som har mange flere delegater. Hvis det går slik valgdagsmålingene viser, kan Obama faktisk øke forspranget sitt i natt, og da blir det nærmest umulig for Clinton å ta ham igjen. Nord-Carolina har hele 115 delegater, mens Indiana har 72 delegater.

Splittet parti
CNNs valgdagsmålinger viser et klart ideologisk skille mellom Obama og Clinton i Nord-Carolina. Et klart flertall av liberale demokrater foretrekker Obama, mens Clinton får de fleste konservative stemmene.

Målingene viser også det lederne i det demokratiske partiet frykter: et parti splittet mellom kandidatene. En tredjedel av Clintons tilhengere i Indiana sier de vil stemme på John McCain i presidentvalget hvis Obama får demokratenes nominasjon. Halvparten av Clintons velgere sier de ikke vil stemme på Obama.

Obamas tilhengere er derimot mer åpne for å støtte Clinton. I Indiana sier 59 prosent av Obamas velgere at de vil stemme på Clinton hvis hun får nominasjonen.

Venter på Gore
Tidligere visepresident og presidentkandidat Al Gore har så langt holdt seg nøytral i valgkampen, men tirsdag sa miljøforkjemperen at det er en mulighet for at han støtter en av demokratene før racet er over.

- Det er ikke noe komplisert bak min avgjørelse om ikke å støtte en kandidat. Jeg bare ser og lytter på valgkampen. Som en delegat til landsmøtet (Al Gore er en superdelegat, journ. anm.) vil jeg avgi min stemme når den tid kommer. Jeg har ikke utelukket å støtte en kandidat før den tid, men jeg har ikke blitt overbevist om å gjøre dette, sa Gore til National Public Radio.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere