*Nettavisen* Nyheter.

Enda varmere i 2007

Om du synes det var for varmt i 2006 er det bare å grue seg. Stoltenberg: Vi må ta klima-ansvar

03.01.07 12:00

2006 ble er det sjette varmeste året gjennom tidene. Nå advarer en britisk klimaekspert om at 2007 blir det aller varmeste året som noensinne er registrert. Årsaken er en kombinasjon av global oppvarming og værfenomenet El Niño, skriver avisen The Independent.

- El Niño gjør verden varmere og det er allerede en trend at den globale temperaturen stiger med en eller to tiendels grader hvert tiår. Sammen vil det gjøre 2007 varmere enn fjoråret, og kan til og med gjøre de neste 12 månedene til de varmeste som noen sinne er registrert, sier professor Phil Jones ved Climatic Research Unit ved University of East Anglia,

Comeback
El Niño er et værfenomen som opptrer med mellom to og ti års mellomrom, og som kjennetegnes ved unormalt høye vanntemperaturer i Stillehavet. I år gjør fenomenet comeback, etter sist å ha blitt registrert i 1998.

Professor Jones melder om ekstreme forhold som blant annet vil kunne gi tørke i Indonesia, og oversvømmelser i California. Fra før av har den globale oppvarmingen har fått skylden for tørke på Afrikas horn og issmelting i polområdene.

Utslipp
Jones’ værvarsel får støtte fra Jim Hansen, den amerikanske forskeren som allerede i 1988 advarte om global oppvarming. Han tror oppvarmingen vil komme ut av kontroll og forandre jorden for alltid, dersom man ikke raskt tar skritt for å reduserer utslippene av CO2.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi kan bare ikke brenne opp alle fossile brensler. Gjør vi det, vil vi bli sittende igjen med en helt annen planet, sier han til The Independent.

- Jeg snakker om en planet uten is ved polene, og en planet der oppvarmingen er så kraftig at havene vil stige og dyrearter vil dø ut, sier Hansen.

Monsun
Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) melder at årets El Niño tegner til å bli moderat med sjøtemperaturer rundt 1,5 grader over normalen. Men i verste fall kan den utvikle seg til et ekstremt værmønster som kan vare opp til 18 måneder slik som i 1997-1998.

Ifølge WMO har El Niño allerede gitt sterke effekter rundt om i verden, blant annet tørke i Australia og dramatisk varmere sjøvann i Det indiske hav. Det siste kan påvirke monsun-systemet.

Akkurat hvordan El Niño vil påvirke været i Nord-Europa er usikkert, men svært sannsynlig er det at det blir godt og varmt.

Frykter du den globale oppvarmingen? Si din mening her:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag