RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Endeavour ankommer ISS

Sist oppdatert:
Romferjen Endeavour la til Den internasjonale romstasjonen (ISS) torsdag.

Kaptein Dominic Gorie måtte foreta en 360-graders backflip før han kunne føre romferjen trygt i havn og legge til romstasjonen natt til torsdag norsk tid.

Hensikten er å fotografere romferjen fra alle vinkler, slik at bakkemannskapet kan oppdage eventuelle skader som kan ha blitt påført Endeavour under oppskyting.

Dette er en av de mange sikkerhetsreglene besetningsmedlemmene må forholde seg til etter at Columbia eksploderte på vei inn i atmosfæren i februar 2003. Alle de syv astronautene om bord omkom.

Kan ha truffet en fugl
Det ble tatt rundt 300 bilder av Endeavour idet den ankom romstasjonen. Bildene ble sendt tilbake til jorden hvor bakkemannskap skal analysere romferjen for eventuelle skader, melder nyhetsbyrået AP.

(Artikkelen fortsetter under).

222247

LeRoy Cain i NASA sier at bilder fra oppskytingen kan tyde på at Endeavours snute ble truffet av et objekt ti sekunder etter at romferjen ble skutt til værs. Dette kan ha vært en fugl.

- Det er for tidlig å spekulere. Bakkemannskapet har mye å gjøre i forbindelse med dette. I tillegg må de sjekke ut andre biter som kan ha løsnet, sier Cain.

- Defekt varmeskjold
NASA frykter at en bit av varmeskjoldet kan ha løsnet under oppskytingen. Hvis dette er tilfelle, vil det være livsfarlig for besettingen å entre atmosfæren.

NASAs bakkemannskap vil bruke de neste dagene til å analysere bildene. Hvis det mangler en bit av varmeskjoldet må astronautene reparere skadene før de kan vende tilbake til jorden.

Endeavour-oppdraget skal vare i 16 dager og dette blir historien lengste romferjetokt.

Romferjen har syv astronauter om bord, og en av oppgavene deres vil bli å montere en modul på romstasjonen fredag. Modulen er et ledd i det som skal utgjøre et nytt laboratorium på ISS.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere