Gå til sidens hovedinnhold

Endelig en grenseavtale

Norge og Russland er blitt enige om en grenseavtale for første gang siden 1957.

MOSKVA (TV 2/Nettavisen): Statsminister Jens Stoltenberg og Russlands statsminister Mikhail Fradkov ble enige om en ny grenseavtale mellom Norge og Russland fredag.

Avtalen fastsetter sjøgrensen mellom Norge og Russland i den ytre delen av Varangerfjorden, og omfatter en delelinje på 70 kilometer.

Dette gir håp om at konfikten om delelinjen i Barentshavet kan gå mot en løsning. I 40 år har Norge og Russland kranglet om delelinjen i nord.

- Området som avgrenses, ligger sør for det som omtales som omstridt område i Barentshavet, men vi håper at en slik avtale kan ha positiv virkning også i forhandlingene om endelig delelinje i Barentshavet, sa Jens Stoltenberg på en pressekonfeeranse i Moskva fredag.

Det er første gang siden 1957 at Norge og Russland er blitt enige om en grenseavtale.

Avtalen vil bli undertegnet i løpet av de nærmeste dagene, men skal først forelegges Stortinget g den russiske Dumaen.

Møter Putin
Statsministeren reiser senere i ettermiddag videre til St. Petersburg. Der han i morgen skal ha møter med Vladimir Putin.

Tidligere på fredag møtte Stoltenberg representanter for russiske menneskerettighetsorganisasjoner i Moskva. Senere promenerte han på Den røde plass.

Stoltenberg holdt en kjapp pressekonferanse ved Kremls murer før han hastet videre for å møte Russlands statsminister Mikhail Fradkov.

TV 2 Sumo: Stoltenberg i Moskva

Mer demokratisk
Stoltenberg hadde følgende å si om frokostmøtet med de opposisjonelle.

- Bare ved å møte disse menneskene, støtter vi dem, sa Stoltenberg.

- Russland har gjennom mesteparten av sin historie vært totalitært. Det er mer demokratisk nå enn gjennom mesteparten av sin historie, fortsatte han.

Stoltenberg pekte likevel på utviklingstrekk som bekymrer, som demokratiets stilling, frivillige organisasjoners vilkår og pressefrihet.

Flere av disse spørsmålene vil han senere ta opp med sin russiske motpart.

En av deltakerne å dagens frokostmøte, menneskerettighetsveteranen Ljudmila Aleksejeva, var godt fornøyd med møtet med den norske statsministeren.

- Russland er i dag en totalitær politistat. Jeg tror på statsministeren når han sier at han vil formidle vårt budskap videre, sier hun til TV 2 Nyhetskanalen.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus