Gå til sidens hovedinnhold

Endelig kom pappa hjem

Tvillingpappaen Vyacheslav Milashevsky (25) og mennene hans kunne endelig sette føttene på landjorden igjen, etter tre dagers mareritt på 190 meters dyp.

Søndag ble seks av de syv som overlevde ubåtdramaet bragt i land, med orlogskaptein Vyacheslav Milachevsky i spissen.

Ved enden av gangplanken gjorde den unge kapteinen en lang og høytidelig honnør. Så strøk et svakt smil over ansiktet hans. Han var blek, men gikk med selvsikre skritt, og han svarte «fint» da journalister spurte om hvordan han hadde det. Deretter steg han inn i en minibuss som skulle ta ham til sykehuset, melder Associated Press.

Se heltene nederst i artikkelen

På bildet til høyre ventet Yelena Milashevskaya (25) i skrekk sammen med småjentene sine mens mannen hennes var fanget miniubåten på 190 meters dyp. Søndag fikk hun beskjed om at Vacheslav var reddet.

- Følelsene mine danset. Jeg var lykkelig, jeg gråt, forteller hun til TV-kanalen Channel One.

Se bilder fra redningsaksjonen nederst i artikkelen

Snart kan de nesten to år gamle tvillingdøtrene få klemme faren sin igjen. Sammen med de seks andre som var innesperret i ubåten utenfor Kamchatka, kom han endelig opp til overflaten søndag. Mannskapet var i så god form at de selv kunne åpne luken på ubåten og gå ut i en motorbåt.

Omtrent fem timer etter redningen, ble Vyacheslav og fem andre bragt til sykehus på fastlandet for undersøkelse. Den syvende ble holdt ombord i et sykehusskip.

Måtte ligge stille
For hver time som gikk, minket sjansene for at de kunne overleve. De var syv menn, fanget i en ubåt som egentlig var beregnet kun på tre personer, og en rekke eksperter trodde ikke de hadde nok surstoff til å klare seg stort mer enn et døgn. De måtte ligge helt stille, og puste så lett som mulig for å spare på luften. For å beskytte seg mot kulden, tok de på seg termodrakter - det var ikke mer enn 5 grader celsius i båten. Lysene i ubåten ble skrudd av for å spare elektrisitet, og de hadde bare sporadisk kontakt med overflaten, skriver Associated Press.

- Mannskapet var veldig standhaftige og veldig profesjonelle, skryter kontreadmiral Vladimir Pepelyayev, visedierktør for marinens personale, til Channel One.

- Det at de klarte å beherske seg, gjorde at de kunne bevare luften og vente på redningsoperasjonen, legger han til.

Reklame

Dette gir du til morsdagen

Kommentarer til denne saken