*Nettavisen* Nyheter.

Endelig på vei hjem

Foto: Knut Fjeldstad (Scanpix)

De siste av passasjerene som ble forlatt av Norwegian i Madrid natt til lørdag, kommer seg først hjem i dag.

25.06.06 13:04

Det hersket usikkerhet rundt hvorvidt passasjerene som ble forlatt av Norwegian på flyplassen i Madrid natt til lørdag, ville få refundert pengene dersom de kjøpte billetter fra et annet flyselskap for å komme seg hjem. Derfor valgte noen av dem å vente helt til søndag formiddag med å dra hjem.

Får igjen pengene
Informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen i Norwegian lover at alle som måtte legge ut penger for å komme tilbake til Norge fra Madrid i helgen, skal få refundert billettene. Alt de behøver å gjøre, er å sende en regning til flyselskapet.

Norwegian har ennå ikke funnet ut hva som egentlig er grunnen til at de 25 passasjerene ikke fikk være med på flyet fredag kveld.

- Det er aldri heldig når slike ting skjer. Vi gjør selvfølgelig alt vi kan for å rette det opp. Nå må vi sørge for at noe slikt ikke skjer igjen, sier Ellingsen til TV 2 Nettavisen.

Forlatt
25 passasjerer som skulle reise fra Madrid til Oslo med Norwegian fredag kveld, fikk beskjed over telefon fra flyselskapet at flyet var forsinket, og at de ikke skulle møte opp på flyplassen før klokken 24. De de kom, var det helt tomt i innsjekkingsskranken, og de slapp ikke gjennom. Mens de sto inne i innsjekkingshallen, fikk de beskjed over telefon fra de 65 passasjerene som hadde vært heldige og møtt opp tidligere, at flyet var i ferd med å lette.

TV 2 Nettavisens journalist, Ida Johansson, er blant de 25 som ble forlatt på fredag. Hun kommer seg ikke hjem før søndag ettermiddag.

- Vi kom gjennom sikkerhetskontrollen, men da fikk vi beskjed om at de ikke hadde en buss som kunne kjøre oss til flyet. De som hadde hatt flaks og kommet seg inn, ringte ut og fortalte at «nå går vi om bord». Det var utrolig frustrerende, forteller hun.

Betalte mange tusen
Neste Norwegian-fly gikk ikke før søndag klokken 13.30. Passasjerene fikk beskjed om at Norwegian ville betale for ombooking til dette flyet, og for hotellopphold i helgen. Imidlertid fikk de ikke noe løfte om at de ville få igjen pengene dersom de kjøpte billett hjem med et annet flyselskap.

- Nesten alle dro med et annet flyselskap. Folk betalte fra 3700 til 11.000 kroner for å komme seg hjem. Men de fleste hadde jo kjøpt billigbillett til noen få hundrelapper, da er det ikke så fristende å ta sjansen på å måtte betale flere tusen kroner for hjemreisen, forteller Johansson.

Sissel Øverlie er blant de som valgte å betale. Hun skulle i en 95-årsdag, derfor var det viktig for henne å komme seg hjem. Hun var innom skrankene til mange av flyselskapene på flyplassen, men fikk beskjed om at alle billig-billetter var utsolgt. Dermed måtte hun betale full pris for en billett: 1100 euro, over 9000 kroner. Hun var ikke hjemme før nesten ett døgn etter at flyet skulle ha tatt av fra Madrid.

- Vi ventet til klokken halv åtte om morgenen, for da skulle Norwegians kontor åpne. Etter hvert skaffet jeg meg billett via Frankfurt. Jeg var på Gardermoen halv seks om kvelden, forteller hun.

For sent
Da var det likevel for sent å besøke tanten som hadde fødselsdag. De siste 40 timene hadde Øverlie sovet en knapp time.

- Jeg har jo reist en del, men ikke opplevd noe sånt før. Det er litt frustrerende når du liksom er så nær. Men jeg tror ikke det er sånn Norwegian pleier å behandle passasjerene sine, det var nok en glipp et sted, sier hun til TV 2 Nettavisen.

- Problemet med Norwegian, er at de ikke har noen samarbeidspartnere, så det er ikke noe sted å henvende seg for å få tak i dem. Det er en stor ulempe, for når du opplever sånt med andre flyselskap, er det alltid noen som er forpliktet til å informere deg eller gjøre ett eller annet, legger hun til.

Hun synes ikke synd på seg selv, til tross for at det meste av helgen gikk med til å sitte på flyplassen i Madrid.

- Jeg visste hele tiden at jeg hadde nok penger med meg, for meg var det tiden som var verdifull. Jeg tenkte på hvordan det måtte ha vært for andre, for eksempel studenter. De pleier jo vanligvis ikke å ha lommene fulle av penger når de skal hjem fra ferie, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.