RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Endelig ute av Gaza

Foto: KHALIL HAMRA (AP)
Sist oppdatert:
Men først måtte de norske legene overnatte på gulvet i en vaktbu med ambassadøren.

Etter planen skulle de norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse komme til Egypt lørdag. Da kolonnen med ambulanser fra Gaza ankom grensen ble imidlertid de to legene holdt tilbake.

De ble nektet innreise på grunn av manglende dokumenter.

Dermed måtte Gilbert og Fosse overnatte på gulvet i en egyptisk grensevaktbu.

Sammen med dem sov også Norges ambassadør Thomas Hauff.

Ifølge TV 2 skal israelsk bombing av Gaza natt til søndag ha vært så kraftig at flere takplater i vaktbua ramlet ned.

I morgentimene søndag ble imidlertid de to legene endelig sluppet gjennom grensen til Egypt.

LES OGSÅ: - Heltene er der inne

Timer etter at de fikk slippe inn i Egypt holdt de en pressekonferanse.

- Det som har gjort mest inntrykk på meg er kollegene mine. Det vil si den jevne palestiner som forsøker å skjøtte sin jobb til tross for krigen. Helsearbeiderne på Gaza tar imot pasienter hele døgnet, kolleger dør og de må også være forberedt på å ta imot egne familiemedlemmer. De jobber døgnet rundt, sa Fosse til TV 2 etter pressekonferansen.

Svarer på kritikken
Han mener kritikken om propagandavirksomhet til fordel for palestinerne fra hans og Gilberts side er ren skivebom.

- For det første har ikke verken Gilbert eller jeg bedt om å være vitner. Det har heller ikke vært vestlige reportere eller helsepersonell til stede. Det har vært Israels valg. Når det er sagt er vi leger eksperter på nettopp å rapportere om situasjoner. Hadde det dreid seg om en epidemi man ønsket stoppet ville denne rapporteringen vært helt uproblematisk. Jeg ser det som min plikt som lege å også rapportere om det som har foregått på Gaza, sa Fosse.

Da de to legene ankom grensestasjonen lørdag ble de mottatt som helter av internasjonal presse.

Ettersom Israel har nektet journalister å reise inn på Gaza for å rapportere om hendelsene der har Fosse og Gilbert vært nær de eneste som har kunnet gi opplysninger om hva som skjer i det krigsherjede området.

I tillegg til å ta seg av et stadig større antall døde og sårede har de to norske legene latt seg intervjue av medier fra alle verdensdeler nær døgnet rundt.

- Helt jævlig
I et intervju med Dagsavisen lørdag innrømmet imidlertid legene at de har blitt merket av det de har opplevd de siste to ukene.

- Det er så jævlig der inne at dere skal være glad dere ikke vet hvordan det er. Det aller verste er den endeløse rekken av sivile, særlig barn, som skades og drepes. Det er regelrett nedslakting. Det å se barn bli drept av granater og grusomme våpen, uten å ha gjort noe annet enn å være palestinere i Gaza, er helt jævlig sier Erik Fosse til Dagsavisen.

Gilbert sier det nå er på tide at vestlige journalister tar seg inn i krigsområdet.

- Vi ødela Israels pr-plan. Vi har ikke sett én vestlig journalist på den tiden vi har vært der. Vi har savnet Vesten, sier Gilbert, som synes det er på tide at vestlige journalister også tar seg inn på Gazastripen.

Det er fortsatt ikke kjent når de to legene kommer hjem til Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere