RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Morten Holm (Scanpix)

Endret rutiner etter rakett-krise

Sist oppdatert:
Varslingsrutinene ble endret etter at en rakett fra Andøya var nær å utløse 3. verdenskrig i 1995, sier daværende utenriksminister Bjørn Tore Godal.

For første gang forteller en russisk atomvåpenoffiser om hva som skjedde i kulissene den 25. januar 1995. Da en norsk forskningsrakett som ble skutt om fra Andøya ble fanget opp av russiske radarskjermer fryktet russerne at et atomangrep var i gang, og Boris Jeltsin åpnet atomkofferten.

Bjørn Tore Godal som den gangen var utenriksminister sier at hendelsen endret varslingsrutinene østover.

- Det varselet som ble sendt ble sendt meget god tid på forhånd. Jeg husker jeg sa internt at det kanskje er en ide å varsle umiddelbart før oppskytingen skjer. Og det ble innledet et samarbeid med russiske myndigheter om bedrede rutiner, slik at man ikkeskulle skape noen nervøsitet på russisk side, sier Godal til TV 2 Nyhetene.

Ifølge den russiske offiseren TV 2 har intervjuet var episoden langt alvorligere enn hva som tidligere var kjent.

Godal stiller seg fortsatt tvilende til at det virkelig var fare på ferde.

- Jeg har i og for seg den tiltro til russisk etterretning at de hva som foregår og forgikk på Andøya. Det er en sivil forskningsstasjon som aldri vil spille noen rolle i en atomkrig, sier Godal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere