RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: VIKTOR DRACHEV (AFP PHOTO)

Enige om å unngå blodbad

Sist oppdatert:
Etter flere timers forhandlinger fredag kveld er president-rivalene enige om én ting: De vil avstå fra vold.

Se mer på TV 2 Nyhetene (abonnement)

President-rivalene Viktor Jusjtsjenko og statsminister Viktor Janukovitsj, og forhandlingsmeglere i Kiev, uttaler fredag kveld at de har satt opp en arbeidsgruppe for videre forhandlinger.

Men det er ikke kommet til noen enighet som bringer konflikten som er iferd med å bringe Ukraina inn i en tilstand av svært alvorlig splittelse nærmere noen løsning, melder nyhetsbyrået Reuters.

Avtroppende president i Ukraina, Leonid Kuchma, sier ifølge Reuters at statsminister Viktor Janukovitsj, som er tilkjent seieren i presidentvalget, og den liberale opposisjonskandidaten Viktor Jusjtsjenko har blitt enige om ikke å ty til vold for å løse konflikten.

- Jusjtsjenko må utropes
EUs utenriksminister Javier Solena sier ifølge TV 2 Nyhetene at det nå ikke fins noen vei utenom utlysning av nyvalg i Ukraina.

Samtidig sier den danske ambassadøren i Ukraina, Christian Faber-Rod, til Ekstra Bladet at det ulmer i revolusjon i Ukraina, og at det haster å få på plass en løsning. Ambassadøren mener opposisjonsleder Viktor Jusjtsjenko må bli utnevnt til president i Ukraina for å unngå borgerkrigslignende tilstander i den tidligere sovjet-staten.

Norges ambassadør i Kiev, Jostein Bernhardsen, sier til TV 2 Nettavisen at han forstår sin danske kollegas synspunkt.

- Lovverket åpner ikke for nyvalg
Om muligheten for å utlyse nyvalg sier ambassadør Bernhardsen:

- Det finnes ikke et etablert lovverk som viser vei ut av situasjonen. Det eksisterer ingen bestemmelser med hensyn til nyvalg i Ukrainsk lovverk. Dermed mp man først bli enige om rammene omkring et slikt valg og det vanskelig.

Først må parlamentet vedta en lovendring som gjør nyvalg mulig, forklarer ambassadøren.

Dessuten stiller Viktor Jusjtsjenko som krav for et nytt valg at statsminister Janukovitsj fratrer sin posisjon og presidenten, som støtter Janukovitsj, fratrer sin posisjonm slik at valget kan finne sted med en helt ny valgkommisjon.

Høyesterett avgjør mandag
- Det er lite trolig at statsminister Janukovitsj Viktor vil gå med på det, sier Jostein Bernhardsen til TV 2 Nettavisen.

Ambassadøren og mener det bare er forhandlinger som kan avstedkomme en løsning på den svært spente situasjonen.

Høyesterett kommer mandag klokken 12 med sin en kjennelse etter å ha behandlet klager fra opposisjonen på gjennomføringen av valget i Ukraina.

- Den avgjørelsen avventer vi i spenning, sier den norske ambassadøren i Ukraina til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere