RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Enige om flomvarsler

Sist oppdatert:
Lederne på toppmøtet i Djakarta er enige om at et varslingssystem for flodbølger i sørøst-Asia må på plass, men har ingen plan for hvem som skal betale.

Torsdag ble giverlandsmøtet i Indonesia etter flomkatastofen avsluttet. I utkastet til slutterklæringen heter det at et varslingssystem for flodbølger i sørøst-Asia må på plass.

-Det er bevist at bare ti minutters varsling kan redde tusenvis av liv, sa Indonesias utenriksminister Surakiart Sathirathib under møtet.

Men toplederne på møtet i Djakarta kan ikke si hvordan flomvarselsystemet skal se ut eller hvem som skal betale. I stedet nøyer de seg med å si at varslingssystemet må på plass gjennom internasjonalt samarbeid. Japan har allerede tilbudt eksperthjelp. Landet har allerede et avansert varslingssystem basert på fiberoptiske kabler. Ved hjelp av kablene kan dødelige flodbølger varsles innen to minutter etter et jordskjelv.

FNs generalsekretær Kofi Annan sa at FN vil bidra til å få varslingssystemet på plass.

- Vi må lære av våre erfaringer for å forhindre en slik katastrofe i framtida, sa Annan under møtet.

Han oppfordret giverlandene til å bidra med vel seks milliarder kroner i bidrag etter flomkatastrofen. Australske forskere hevder et varslingssystem for sørøst-Asia er enkelt å lage, og at det ikke vil koste mer enn rundt 20 millioner dollar (vel 120 millioner kroner) Et system er allerede på plass i andre deler av Strillehavet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere