RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Enige om palestinsk regjering

President Yasser Arafat og statsminister Ahmed Qurie er blitt enig om en løsning på regjeringsfloken i de palestinske selvstyreområdene.

Etter flere ukers strid om hvem som skal ha kontrollen over de palestinske sikkerhetsstyrkene, er de to lederne blitt enige om et kompromiss som skal bane veien for en regjeringsdannelse.

Men den nye regjeringens viktigste oppgave blir å få i gang forhandlinger med Israel, og på israelsk hold etterlyser man de politiske reformene som USA også har satt som en forutsetning for at det skal kunne komme i stand forhandlingsløsninger i Midtøsten,melder NTB-Reuters-AFP.

Deler kontroll
Kompromisset som ble presentert i Ramallah går ut på at sikkerhetsstyrkene, som i praksis er palestinernes hær, skal kontrolleres av et råd der både Arafat og Qurie er medlemmer.

Styrkene sto tidligere under kommando av innenriksministeren. Hakam Balawi fra Yasser Arafats Fatah-bevegelse blir ny innenriksminister, men får bare administrative oppgaver og ingen kommando over politistyrkene.

Kjølig israelsk respons
Den israelske regjeringen har sagt at den er villig til å innlede en dialog med den nye palestinske regjeringen så snart den er klar. Men de første israelske reaksjonene på det palestinske kompromisset var kjølige.

–Dette er en intern palestinsk sak. Det vi ønsker å se er en strategisk beslutning om å bekjempe terrorisme, sa en talsmann for det israelske utenriksdepartementet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere