RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Enige om persondata

(Scanpix)
USA får vite mindre om deg, men kan beholde informasjonen lenger.

USA og EU er blitt enige om hvor mye amerikanske myndigheter skal få vite om flypassasjerer fra EU-området, og hvor lenge de skal kunne oppbevare informasjonen, melder Associated Press.

Etter flykapringene i USA 11. september 2001 har USA krevd detaljerte opplysninger om flypassasjerer som kommer inn i landet. For øyeblikket har amerikanske myndigheter tilgang til 34 typer informasjon om passasjerer fra EU-området.

Dette inkluderer navn, adresser, telefonnumre, kredittkortnumre og flyruter, og er begrunnet med at det kan vanskeliggjøre fremtidige terroraksjoner.

EUs utenriksministere skal fredag ha godkjent en ny avtale mellom EU og USA for å erstatte den nåværende avtalen som utløper 31. juli.

Mengden informasjon som flyselskaper i EU deler med USA skal ha blitt redusert til omkring 20 forskjellige typer informasjon, men dette skal kunne lagres i opptil femten år. Den nåværende avtalen tillater at opplysningene lagres i tre og et halvt år.

EU-innbyggere utgjør omtrent halvparten av alle flypassasjerene som kommer til USA hvert år, ifølge International Herald Tribune. På grunn av Norges deltakelse i EØS-samarbeidet er det grunn til å tro at norske passasjerer vil omfattes av avtalen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere