Gå til sidens hovedinnhold

Enige om regjeringsdannelse i Israel

Høyrepartiet Likud og Israels Arbeiderparti vil regjere sammen.

Israels påtroppende statsminister Benjamin Netanyahu fra Likud og Arbeiderpartiets leder, avtroppende forsvarsminister Ehud Barak, ble tirsdag enige om å regjere sammen, melder Israelsk radio, ifølge Reuters.

Frykt for å spille andrefiolin
Koalisjonsregjeringen må først ratifiseres av Arbeiderpartiets ledere. Det er ventet å skje i ettermiddag. Mange av dem er skeptiske til å spille rollen som juniorpartner i en koalisjon med høyrepartiet Likud, som ikke har den samme interessen i å forhandle fram en fredsavtale med palestinerne, melder Reuters.

En talsmann for Arbeiderpartiet, Shalom Simchon, uttalte til mediene tirsdag at den Likud-ledete regjeringen har lovet å respektere alle Israels internasjonale avtaler, en henvisning til den midlertidige fredsavtalen med palestinerne.

Vil unngå ensidig høyreregjering
Netanyahu har allerede funnet allierte i det ultranasjonalistiske Yisrael Beitenu-partiet og det jødisk-ortodokse partiet Shas, men han vil helst unngå å danne en smal høyreorientert regjering som vil komme på kollisjonskurs med USAs president Barack Obama.

Kadima blir ikke med
Det moderate Kadima-partiet har sagt nei til å bli med i regjeringen, melder BBC News.

Dermed ser det ut til å gå som mange eksperter spådde, Tzipi Livnis Kadima-parti vant valget i februar med ett mandat, men i den koalisjonsavhengige israelske politikken kom de likevel til kort.

Valget til nasjonalforsamling i februar ga Kadima-partiet 28 mandater i det nye Knesset, en nedgang på ett mandat. Likud fikk 27, noe som er mer enn det dobbelte av hva de hadde. Det ultranasjonalistiske partiet Yisrael Beiteinu (Israel er vårt hjem), som ledes av Avigdor Lieberman, fikk 15 mandater og gikk dermed forbi Ehud Baraks arbeiderparti, som endte på 13 mandater.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her