RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Enighet om FN-resolusjon

Sist oppdatert:
USA og Frankrike ble lørdag enige om en FN-resolusjon som skal få slutt på krigen i Libanon. Nå sitter sikkerhetsrådet i møte.

Resolusjonsforslaget til Frankrike og USA krever at kampene mellom Israel og Hizbollah opphører, men den gir også Israel rett til å fortsette offensiven dersom Hizbollah angriper Israel igjen. Dette forteller USAs FN-ambassadør John Bolton, melder nyhetsbyrået AP.

Våpenhvilen skal bli overvåket av UNIFIL som er den nåværende FN-styrken i Libanon. Først når Israel og Libanon har blitt enige om en rekke punkter i resolusjonen, vil FNs sikkerhetsråd godkjenne og sende en ny fredsbevarende styrke i regionen.

Avvæpning av Hizbollah og en sikkerhetssone ved grensen til Libanon og Israel, som skal gå helt opp til Litani-elven som ligger 30 kilometer fra grensen, er andre punkter i resolusjonsforslaget.


De 15 medlemslandene i FNs sikkerhetsråd satt lørdag og diskuterte utkastet til Frankrike og USA.

To resolusjoner
Bolton sier at denne resolusjonen er en av to resolusjoner. Den første resolusjonen vil legge vekt på en øyeblikkelig slutt på kampene, mens den andre vil utvikle et politisk rammeverk for fred mellom Hizbollah og Israel.

- Vi er forberedt til å fortsette arbeidet i morgen slik at vi kan komme i gang med prosessen til å implementere resolusjonen, men vi har kommet til enighet og er nå klare til å gå til verks, sier Bolten, melder AP.

Fortsetter bombingen
Den israelske turistministeren Isaac Herzog kaller resolusjonsforslaget er en viktig utvikling, men sier at Israel vil fortsette angrepene mot Libanon de kommende dagene.

- Vi må studere detaljene i dette utkastet. Det står en del der, sier Herzog.

- Det israelske militæret fortsetter i mellomtiden, uten opphold, i mange områder, legger han til.

Englands statsminister, Tony Blair, kaller resolusjonsforslaget for et viktig steg mot en løsning på krisen.

- Prioriteringen er nå å få implementert resolusjonen så raskt som mulig, og deretter jobbe mot en permanent våpenhvile, og oppnå en situasjon i Libanon og Israel som vil hindre et tilbakefall, sier Blair.

Talsperson for Det hvite hus, Tony Snow, sier at resolusjonsforslaget er et viktig bidrag til fredsprosessen.

- Det vi forsøker å gjøre er å tilrettelegge forholdene slik at de endelig kan gjennomføre FN-sikkerhetsråds resolusjon 1559, sier Snow.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice er for tiden på president George W. Bushs ranch i Texas, men vil straks reise til New York for å stemme på resolusjonen, ifølge talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet Sean McCormack.

- Vil presse Libanon
USAs viseutenriksminister David Welch var i Libanon lørdag for å diskutere med libanesiske myndigheter. Han snakket blant annet med Libanons statsminister Fuad Saniora og Nabih Berri, som har fungert som en mekler for Hizbollah. Welch sier ifølge AP at samtalene dreide seg om hvordan de kunne få på plass et politisk rammeverk som vil støtte den libanesiske hæren og en internasjonal styrke til å få kontroll over Sør-Libanon.

Ifølge en anonym kilde TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med, var hensikten til Welch sitt besøk i Libanon å presse den libanesiske regjeringen til å godta resolusjonen dersom den blir vedtatt i FNs sikkerhetsråd.

USA-motstand
Siden kampene mellom Hizbollah og Israel brøt ut i begynnelsen av juli, har FNs sikkerhetsråd mislykkes i å komme til enighet om en resolusjon som kan avslutte kampene. Det er hovedsakelig USA, som er Israels næreste allierte, som har motsatt seg en resolusjon som innebærer en våpenhvile.

Israel sier de vil fortsette offensiven i Libanon helt til en internasjonal styrke er plassert i landet. På den andre siden, sier en talsperson for Hizbollah at gruppen ikke kommer til å slutte med angrepene mot Israel så lenge israelske styrker befinner seg i Libanon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere