Enighet om grunnlovsskisse

Irakiske forhandlingsledere kom tirsdag natt til enighet om et grunnlovskompromiss. Samtidig herjes landet av vold.

Iraks president Jalal Talabani hyllet kompromissavtalen i en TV-overført tale onsdag. Folkeavstemningen om grunnloven er lørdag, og helt i siste liten har forhandlingslederne klart å komme til enighet, melder Associated Press (AP).

- Jeg har gode nyheter til det irakiske folket på denne historiske dagen. Det har blitt enighet om et tillegg til grunnlovsutkastet, sa Talabani i en TV-tale ifølge AP.

- Det finnes dermed ingen unnskyldning for arabiske sunnimuslimer til å boikotte valget. Vi har svart på alle deres krav og forslag.

Men opprørere i Irak har fortsatt å gjennomføre angrep med store tapstall onsdag. En selvmordsbomber detonerte sine eksplosiver utenfor et rekrutteringssenter for den irakiske hæren i byen Tal Afar nordvest i landet. 30 irakere ble drept og 35 skadd, melder AP.

I Bagdad unngikk en statsråd det som så ut til å være et attentatforsøk. En konvoi med regjeringsbiler ble rammet av en selvmordsbomber i bil da den skulle plukke statsråden opp ved kontoret hans. Fem av livvaktene hans og fem sivile irakere ble skadet av bomben.

Avtalen forhandlerne kom fra til tirsdag går ut på å lage en mekanisme for vurdering av tillegg til grunnloven etter at den blir godkjent i lørdagens folkeavstemning. Den neste nasjonalforsamlingen vil opprette en kommisjon som skal vurdere tillegg. Disse vil senere måtte godkjennes av nasjonalforsamlingen og bli gjenstand for en ny folkeavstemning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.