*Nettavisen* Nyheter.

Enighet om svensk budsjett

Statsminister Göran Persson gikk natt til tirsdag med på et miniamnesti for flyktningebarn, og sikret seg med det Miljöpartiets støtte til regjeringens budsjett.

20.09.05 11:16

- Nå kan alle barn som lever i skjul gå ut i solen, sier Miljöpartiets talsmann Peter Eriksson, ifølge Expressen.

Partiet fikk imidlertid ikke gjennomslag for sitt hovedkrav om et generelt amnesti for alle flyktninger som lever i skjul. Kompromisset mellom partiene går ut på at alle flyktningefamilier som gjemmer seg i Sverige, skal få sin sak vurdert på ny. I mellomtiden er de beskyttet mot å bli sendt ut av landet.

De svenske innvandringsmyndighetene skal i sin vurdering ta spesielt hensyn til tre forhold: Hvor lenge barna har bodd i Sverige, barnas sosiale situasjon og deres tilknytning til det svenske samfunnet.

- Ettersom de fleste har bodd i Sverige i mange år og slått rot her, betyr det nye systemet at de fleste i praksis får bli, sier Miljöpartiets Gustaf Fridolin.

Miljöpartitalsmann Eriksson er fornøyd med resultatet:

- Regjeringen fikk gjennom sitt valgbudsjett. Men vi fikk gjennom våre viktigste saker. Jeg tror ikke vi vinner noen stemmer på flyktningepolitikk, men spørsmålet om flyktningebarnas skjebne er viktig for våre medlemmer.

Det andre viktige spørsmålet partiet forhandlet om var CO2-skatten. Der fikk partiet gjennomslag for en forlenging av avgiftsletten for CO2-nøytralt drivstoff. Avgiftsletten skulle forsvunnet i 2008, men forlenges nå til 2013.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag