Enighet om utkast til Iran-resolusjon

Etter mange dager forhandlinger er USA enig med Frankrike, Tyskland og Storbritannia om et utkast til en resolusjon om Irans atomprogram.

Det opplyste en tjenestemann i det amerikanske utenriksdepartementet torsdag kveld. Resolusjonen ber om at Iran straks stanser sitt program for anriking av uran.

USA har tidligere krevd at Iran bringes fram for Sikkerhetsrådet hvis landet ikke innen 31. oktober har stanset programmet –og tillater mer omfattende inspeksjoner. Forslaget det nå er blitt enighet om setter ingen frist til 31. oktober, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Også Canada og Australia har deltatt i diskusjonen og stiller seg bak resolusjonsforslaget.

Gjennombruddet i forhandlingene kom samme dag som amerikanske atomeksperter hevdet at de har nye bevis for iransk atomvåpenproduksjon. I Washington-kretser diskuteres muligheten for militære angrep, hvis ikke Iran gir etter for FNs krav.

- Nye satellittbilder viser at det kjente militære anlegget Parchin, sørøst for Teheran, kan være åsted for forskning, testing og produksjon av atomvåpen, hevder den amerikanske atomeksperten David Albright fra Institutt for forskning og internasjonal sikkerhet til nyhetsbyrået Reuters.

- Området har et potensial som burde gi inspektører fra FNs atomenergibyrå (IAEA) mandat til å gå inn der for inspeksjoner, legger Albright til.

- Bildene viser målsettingen om å utvikle atomvåpen, sier en amerikansk tjenestemann

USA har i lang tid lagt stort press på både IAEA og EU om å rapportere Iran inn for FNs sikkerhetsråd for brudd på ikkespredningsavtalen. Hvis saken legges fram for Sikkerhetsrådet, kan det bane veien for sanksjoner mot Iran, noe USA ivrer sterkt for.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.