Gå til sidens hovedinnhold

Enighet om våpenhvile i Sør-Sudan

Sør-Sudans regjering og flere væpnede grupper har signert en våpenhvileavtale som skal tre i kraft 24. desember.

Avtalen ble signert etter flere dagers samtaler i nabolandet Etiopia. Partene undertegnet også en avtale om gi hjelpeorganisasjoner tilgang. I tillegg er det planlagt at forhandlingene skal fortsette i januar.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) håper avtalen blir fulgt opp.

– Enighet om å stanse kampene er viktig. Partene må nå følge opp avtalen også for å sikre humanitær tilgang. Samtidig gir denne avtalen håp om at partene skal finne fram til politiske løsninger på konflikten. Norge vil fortsette å støtte arbeidet for å finne en fredelig løsning på krisen i Sør-Sudan, sier Søreide i en pressemelding torsdag kveld.

Les også: Over 1,2 millioner mennesker står på randen av en sultkatastrofe i Sør-Sudan

Hungernød

Avtalen er det foreløpig siste forsøket på å få stanset den blodige krigen i landet, som er på vei inn i sitt femte år. Hvor mange titusener som er drept i konflikten i verdens yngste land, er ikke kjent. Deler av landet står på randen av hungersnød, og over en million innbyggere har flyktet.

– Dette er et oppmuntrende første skritt. Dere har gitt deres folk et lite håp, men dette er bare et lite skritt. Nå trengs praktisk handling, sa AUs formann Moussa Faki i før avtalen ble signert.

– Siste mulighet

USA omtaler avtalen som «siste sjanse til å implementere fredsprosessen».

Norge har i høst jobbet sammen med USA og Storbritannia for å revitalisere fredsavtalen fra august 2015 og for å få partene tilbake til forhandlingsbordet, ifølge Utenriksdepartementet.

Avtalen som ble inngått i 2015, ble ikke gjennomført og krigen har fortsatt.

Les også

Markedssjefen til Gant raser mot Obs-kampanje

Kommentarer til denne saken