*Nettavisen* Nyheter.

Enkelt farvel med kong Fahd

Saudi-Arabias kong Fahd ble tradisjonen tro gravlagt i en enkel, anonym grav.

02.08.05 15:34

Statsledere og statsrepresentanter samler seg tirsdag i Saudi-Arabia for gravleggelsen av Kong Fahd (84). Fahd ble erklært død mandag morgen, etter lengre tids sykdom.

Ingen politisk kursendring
Tirsdag klokken 15.00 norsk tid begynte gravleggingen av den avdøde saudiarabiske monarken. I tråd med enkel islamistisk tradisjon blir Fahd begravet i en anonym grav, og det blir ingen formell prosesjon i forbindelse med gravleggingen.

I forbindelse med Fahds dødsfall, har representanter for saudiarabiske myndigheter vært rask ute med å avkrefte at Saudi-Arabia står overfor noen markant politisk kursendring. Den avdøde kongens halvbror, kronprins Abdullah (81), ble umiddelbart utropt til monarkiets nye leder. Abdullah er blitt ansett for å være Saudi-Arabias reelle leder de siste ti årene.

Chirac og prins Charles deltar
Tirsdag deltar blant andre prins Charles av Strobritannia, Frankrikes president Jacques Chirac og Australias generalguvernør i begravelsen. USAs president George W. Bush, som har gitt bud om et tett samarbeid med den påtroppende kong Abdullah, har sendt en delegasjon til Saudi-Arabia. Bush deltar imidlertid ikke selv i begravelsen. Det er derimot topplederne av Syria, Pakistan og en rekke andre muslimske stater forventet å gjøre, melder CNN.

Bønn til ære for avdøde vil bli ledet av den øverste geistlige ved Riyadh moské.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.